onsdag 29 april 2015

Inte bara honung...

(Pressbild för filmen - från Folkets Bio)
Inte bara honung
Markus Imhoof
2013

Under de senast fem åren har miljontals bin försvunnit av till synes oförklarliga skäl, står det som presentation av filmen. Där står vidare; Om bina fortsätter att dö ut kommer det att få drastiska effekter. Över en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av binas pollinering. Ekosystemet är helt beroende av den pollinering som bina står för. Den sjukdom som sprids i världens biodlingar har redan tagit död på hela populationen i delar av Kina. Där tvingas idag bönderna själva att pollinera för hand. Gifter, utsläpp och monokultur inom jordbruket förvärrar situationen. Nu måste insektsexperter tämja mördarbin för att honung skall produceras. Filmen tar oss på en resa till biodlare över hela värdlen för att ta reda på varför bina dör.

Berättelsen går från de höga bergen, där den friska luften och rena naturen finns. Den går vidare till de enorma odlingarna i USA där bina är nödvändiga för pollineringen. De transporteras från odling till odling, med lastbil för ständigt nya uppdrag, och sprider sina sjukdomar från väst till öst och åter till väst igen. De går sönder, kan inte överleva.

Filmen växlar mellan massproduktionen i de stora odlingarna och den mindre skalan i bergen. Den visar kontrasten mellan mängd och omsorg. Sjukdomarna når dock båda. Även den lilla omsorgsfyllda verksamhete nås av sjukdomarna. Något bi med smitta har kommit in. Kanske har odlaren/ägaren köpt något som inte var friskt eller kanske har det kommit flygande från en annan odling. Det är ingen som vet var det kommer ifrån. Det gör det också svårt att hindra. Det sjuka samhället får tas bort för att inte smitta andra. Bina får dödas och ramarna eldas upp. Det är sorg som gör ont.

Filmen går också över till Kina, där pollineringen får göras för hand. Fåglar utrotades vilket gav ett överflöd av insekter. För att bekämpa insekterna användes kemikalier, vilket utrotade bina. Vad händer då i naturen? Ja, pollineringen får ske för hand. Hur är det möjligt att vi låter detta ske? Är människor bättre än bin på att pollinera? Svaret torde entydigt vara nej.

Det är sorgligt att se mängden sjukdomar. Det är sorgligt att se massproduktionen. Det är sorgligt att se frånvaron av omsorg i den stordrivna biodlingen/bihanteringen. Alla ser nödvändigheten av bin, men gör de egentligen något åt förödelsen?

Bortsett från att budskapet i filmen är fasansfullt är många av bilderna fantastiskt vackra. Det finns gott om närbilder, på stetsamma bin inifrån deras kupor, flygande på uppdrag eller en drottning på jakt efter någon att para sig med. Bilderna, som vackra bilder, är fantastiska att betrakta. Det är också vackert att betrakta rökpuffarna som används. Ibland rökpuffas (för lugnande) med hjälp av cigarrer och med hjälp av vanliga rökpuffar. Cigarrerna är särskilt roliga att se.

Inte bara honung - More than honey - är en skrämmande film. Det är också en film som bär en del lärdom. Och den har en hel del mycket vackra bilder.

Det är en film att se, helt enkelt.

Anette Grinde

Inga kommentarer: