tisdag 14 april 2015

Hästmannen - Peter Gerdehag

Hästmannen
Peter Gerdehag
Tell Johansson
2006
Dokumentär
Speltid 1 tim 25 min.
www.hastmannen.com

Världen är full av fantastiska människor. Stig Anders är en sådan, lite udda och lite annorlunda. Madelene Björklund använder uttrycket att spegla sig i och jag är benägen att hålla med. Stig Anders är väl värd att spegla sig i - för att reflektera över sin egen och världens utveckling.

Stig Anders bor i de djupa småländska skogarna på den ärvda familjegården. Han brukar jorden enligt gamla metoder. Han bor där tillsammans med sina hästar och kor.

Vi följer honom över årstiderna. Njuter av det vackra landskapet, av de fina bilderna och förundras över hans idoghet. Vi betraktar Stig Arnes fysiska slit och förundras över att han måste, oavsett väder eller årstid, arbeta med sin egna fysiska kraft i väder och vind. Han följer sin tro på de enkla metoderna, de utan maskiner och hjälpmedel, och litar till sin egna styrka. Det gör ont att se samtidigt som det värmer i hjärtat.

De återkommande jämförelserna, de moderna bilarna, de fina traktorerna, som passerar stärker bilden av hans situation. Den som visar hans annorlunda arbetssätt, hans tro, hans egenheter och hans vilja. Han ser lycklig ut, även när vi ser det hårda stretet.

Dramaturgin i filmen ökar i takt och tydlighet när vinterstormen närmar sig. Den moderna traktorn på granngården backas in i ladan, Stig Arne stressar för att med handkraft och stret få in höet från ängarna. Han kämpar fysiskt med höet i snövinden, småspringer uppför logbron med höet över axeln. Man hör hur stormen närmar sig. Stormen tog hårt på skogen och den tog hårt på Stig Arne. Han fick flytta hemifrån för en tid men fick komma hem igen. Han fick nya erfarenheter och ny glädje även om han sörjer att de tog korna ifrån honom. Det är snopet med vatten till gröten, istället för mjölk, säger han. Han är ändå glad över livet och att han får vara hemma.

Med i filmen är också Madelene Björklund. Hon är en ung kvinna som varit hos honom till och från som ung. Jag får inte klart för mig vilken hennes relation med Stig Anders är, om hon är släkt eller en vän. Kanske spelar det ingen roll, mer än att hon bryr sig om, funnits och finns där med honom och visar att han inte är ensam. Det - hon - gör skillnad för Stig Anders.

Jag tycker om filmen. Jag vill gärna se fler filmer gjorda av Gerdehag och Johansson.

När jag skall lägga in en länk till hemsidan för filmen upptäcker jag att det finns mer information, om svårigheter, om djurskyddsregelverk som misshandlar djurägare och om den lilla människans litenhet i förhållande till myndigheter. Det är fasansfullt när regler och paragrafer blir viktigare än människor.

När tjänstemän inte kan se annat än regler och paragrafer behöver de byta arbetsplats.

A..  


Vad gick fel?
Kokvinnorna

Inga kommentarer: