onsdag 14 januari 2015

Bergtagen - av Richard Elmqvist

Bergtagen
Hoi Förlag AB
2014
Rickard Elmqvist
Isbn 9789175579245

Hoi Förlag säger följande om boken;
Det hela började mellan två livskriser och med en låt av Toto från 1982. Stressen över att inte ha åstadkommit någonting annat är meterlånga krognotor och rejält nedsotade lungor var påtaglig. Mitt i denna förvirring, när man inser att man inte kommer att bli vare sig känd eller rik och att resten av livet kommer att vara en brant utförsbacke ner i kistan, började en tanke att gro. Den handlade om världens mest ikoniska berg och känslan av att bestiga dessa.

Vissa väljer att göra en svensk klassiker. Det är rimligt. Det har blivit en folksport. Men att få för sig att klättra i berg helt utan tidigare erfarenhet är förmodligen inte rimligt. Det finns lättare sätt att ta livet av sig.

Rickard Elmqvist är kocken som sadlade om till ingenjör och började bestiga berg. Som sin första topp valde han Kilimanjaro, klädd i smoking. Det här är hans berättelser om hur man bör och inte bör göra när man som amatör tar sig an en sport som både är farlig och ansträngande. Detta är också en liten berättelse om Kilimanjaro, Kebnekaise och Kaukasus – de tre första men sannolikt inte de sista topparna Rickard har bestigit. Hans livs äventyr har bara börjat – handduken är packad – ska du med?


Ja, Richard Elmqvist är bergtagen. Han är fångad och förtrollad av bergen.

Han har rest och klättrat. Han har upptäckt och utvecklats. Han har lärt sig väldigt mycket nytt. Han har gått från ingen till någon. Någon som har gjort - någon som har uppfyllt någon eller några av sina drömmar, utvecklats och levt. Man blir glad av sån´t.

I boken talar han om några av sina erfarenheter och lärdomar. Han betonar vikten av rätt sorts utrustning, viktiga guider och erfarenheter som gör skillnad.

Ja, Richard Elmqvist må vara fångad och förtrollad, men han har inte förlorat sans och vett. Han är rädd om sitt liv och tänker noga kring sin säkerhet. Utrustning, mat och människorna runt omkring sig, och då främst gruppens ledare, är mycket viktig. Han återkommer ofta till säkerheten och det är väldigt tydligt att han är mån om livhanken, trots att adrenalinet och endorfinerna pumpar i kroppen. Han vill tydligt mer, men är också tydligt glad i livet. Han vill inte äventyra, trots att han mycket gärna satsar på sina äventyr.

Bergtagen gör mig glad. Den är skriven på ett enkelt och medryckande sätt, den är också krass och tydlig. Den ger mig lust att göra. Ja, man blir glad och inspirerad av att läsa denna bok.

Den bygger på min längtan. Den som strävar efter nya äventyr.

A.. 
Adlibris. Hoi Förlag. Bokus.

2 kommentarer:

Rickard Elmqvist sa...

Hejsan,
Blir alltid lika översvallande glad när jag smyger runt och läser recensioner på 'Bergtagen'. Är glad att du gillar den och att språk såväl som livsglädje läcker igenom texten till läsaren!

Varma hälsningar,
Rickard Elmqvist

Reflektioner Allteftersom sa...

Kul att du uppmärksammade orden - och att du gladdes åt dem. Fortsätt äventyra - och fortsätt skriv. Njut av livslusten! /Anette