onsdag 29 februari 2012

Överallt är det liv och rörelse...

Indien. På temat liv och rörelse. 

Ja, överallt är det liv och rörelse. Det finns inga ensamma kvarter i Indien. 
Med 1,2 miljarder människor räknade (eller uppskattade) i landet, finns det människor i varje hörn. Även om du befinner dig långt ut på den ensammaste landsbygden, så behöver du sällan vänta mer än ett par minuter innan det dyker upp en människa. I städerna är det ett larm och folkliv som är helt osannolikt, ur vårt "svensknormala" perspektiv. Det hörs, så att man nästan storknar. Det tillhör ändå något av det som är så fantastiskt med Indien. - Även om det låter så att det nästan gör ont. 

Det som låter är fordonen i trafiken. En lastbils signalhorn låter oss veta att det är en lastbil och en moped att det är en moped. Signalhornens ton och melodi gör att vi lär oss vad som är på ingång och hur vi bör förhålla oss till detta. En lastbil eller en buss gör helt klart mer ont, än en moped eller en cykel. Det förhåller vi oss gärna till. 
Utgångspunkten förefaller också vara att hörs du inte, så finns du inte. - Ja, vi ser dig kanske, men vi bryr oss inte det minsta lilla om dig om du inte hörs. Någon förklarar detta med mängden av ting-människor-fordon-djur-mm på vägen. Det finns hela tiden någon eller något där att rikta sin uppmärksamhet emot. De rör sig, oftast sakta. Det kommer nytt ut på vägen hela tiden och det blir till slut alldeles omöjligt att fokusera på allt som finns. 

- Så, förutom att vi inte vill skada någon eller något på vägen måste vi också skapa uppmärksamhet mot oss själva, om vi vill klara oss helskinnade i det som kan upplevas som ett totalt kaos. Uppmärksamhet skapas genom signalhornet, vilket ger den enorma ljudnivån. Kaoset, som troligen bara är ett kaos från en utomstående betraktares synvinkel,  uppkommer genom mängden - genom alla de människor, djur och fordon som vill komma fram till sitt mål. 

Anette Grinde
Förälskad Indienresenär....


 
*** *** *** 
* UD om Indien. * Föreningen Sofia om Indien.* Bloggare om; Indien - trafik - kaos
* Intressant.* Bloggkartan Norrtälje.* Nyligen.se. * Bloggregistret. * Blogger.com. * Favoritlistan.* Politometern. * Boken Tidig Morgon i Indien, som också beskriver kaoset och kärleken till landet kan köpas t ex hos Adlibris, Sjunde boken förlag, Bokus. * DN.se om utvandring. *  Annat om Indien på Adlibris.

Inga kommentarer: