torsdag 6 januari 2011

3 januari. Bekal - Maipe beach (strax norr om Udupi)

Mandag. En riktigt usel frukost. Dosa med mjolk?fett & kryddor, 1 te (25 rupier). Avfard ca 0900.

Palakkunnu.

Muslimska trakter. Aven de sma skoltjejerna bar sloja (ej over ansiktet), men kan for ovrigt vara kladda i jeans och troja.

I morgontiden vandrar ungdomarna efter vagkanten, med skolbocker och rycksackar, pa vag till skolan. Alla bar sina skoluniformer.

Kasaragod (distriktets huvudstad).

Det star tva unga skolungar i en korsning och forsoker fa lift med en mc. Ingen verkar riktigt napa, men kanske far de napp om en liten stund. De ser ut att ha gjort det forr.

De sma flickorna har knalanga klanningar, med uppat 10 arsaldern ar alla tjejer kladda i byxa, klanning och shal. Det finns ingen tjej med kort kjol eller kortbyxor i detta land. Och - det kanns fel att kla sig i kort kjol. Jag gar darmed alltid i langa byxor.

Kudu.

Jag erinrar mig en diskussion pa SMC.s forum i hosas, dar nagon fragade om hastigheten i Indien. Indien ar verkligen inget hog-mc-farts-land. Da overlever man nog inte sarskilt lange, om man tanker sig att kora fort. Vagarnas skick och den kaotiska trafiken satter helt enkelt kappar i hjulet. Vill man aka fort bar man inte valja Indien.

Kubmla.

Batarna i floden gar valdigt djupt. De ar fullt lastade med sand och det ar en valdigt kort bit kvar innan relingen star under vatten. Det galler att inte vicka till. De paddlar valdigt lugnt och forsiktigt.

Uooala - Hosangadi.

Det ar sannolikt valtider i trakten. Vi ser och hor talare pa stadens torg och i stora hogtalare pa bilar hors tal pa hog volym efter vagen.

Kunjathur.

Vi ser avsevart fler kvinnor med tackta ansikten, aven om de inte ar flest.

Kerala - Karnataka (delstatsbyte).

Ca 1200. Lunch. Bestick!

I Kerala ats det pa plat och med hander. I Tamil Nadu pa bananblad och i Karnataka mots vi av en plasttallrik och bestick. Vi har atit brod & gronsaker och ris & gronsaker. Nu varierar vi stort och ater nudlar och gronsaker. I Karnataka far vi nu ocksa en lista med ol, whisky, mm tillsammans med menyn. Det har inte hant i Kerala eller i Tamil Nadu. Reglerna ar uppenbart olika i de olika delstaterna.

Kallapu.

Har dras baten fram med stora storar, som nar flodens botten. Inga paddlar anvands, och ingen motor.

Strax fore Mangalore aker vi forbi ett taltlager vid sidan om vagen. Ett omrade om ca 100 * 15 meter var fyllt med bostadstalt och manniskor.

Mangalore ar stor och hektisk. Och kaotisk i karnan. Strax utanfor var det mildare igen. Vi soker oss bort i nordlig riktning.

Jag langtar plotsligt starkt efter en vilodag i strandmiljo.

(Kl 1310 3/1 - 61.82?liter. 520.52=8.42 liter)

Utanfor Mangalore passerar vi manga och stora rokspyende skorstenar, stora cisterner och fabriksomraden.

Jag undrar stillsamt hur jag nagonsin skall kunna bli en marathonlopare igen, efter detta "sittande" mil efter mil och dag efter dag.

Kulai - Surathkal.

Det pagar stora vagbyggen, som "broar" en vaning upp genom staden.

Danet i trafiken ar enormt hogt och trangseln ar stor. Ibland ar det bara millimeter kvar och det tjuter i oronen pa kvallen nar danet tystnad pa vagarna.

Det verkar som om det hander en hel del olyckor pa natterna, da vi sett en del demolerade bilar pa morgonkvisten. Det ar inte sa konstigt eftersom morkret i Indien verkligen ar morkt och alla kor med helljus pa i morkret.

Mulki (208 km till Gokarna - fast dit skall vi inte nu)

Ar det inte markligt att man gor olika i olika delstater. Vi ser igen batarna (som kanoter) ta sig fram med langa storar, inte paddlar. I Kerala anvander de istallet paddlar, eller en planka, som paddel.

Padubidri (?)

Hittills i Karnataka ar vagarna i battre skick an i Kerala och Tamil Nadu. Takten blir da lite hogre och olycksrisken likasa. Vi lever standigt med risken att prejas ut i vagrenen, utanfor den skarpa hoga asfaltkanten.

Kaup Beach.

Vi viker av fran den stora, bullriga vagen - men finner tyvarr inget boende nara stranden, vilket vi nu garna vill ha.

Nastan var man an tittar ser man mobiltelefonreklam. Vodafones roda farg och logga syns valdigt, valdigt ofta. Den syns pa hus, pa stenar och pa skyltar. Sa har det varit saval Kerala, Tamil Nadu som i Karnataka. De stasar uppenbart massivt pa den stora indiska marknaden.

Pangala.

Om man stracker ut handen at hoger, sa kommer den strax att krossas mot den motande trafiken. Leif kor nara, nara den vanstra kanten. Bussarna kor om som om vi inte finns.

Udyavara.

Udupi.

Ojojoj. Vilken fiskeflotta. Dar fanns hur manga batar som helst. Man undrar hur de tar sig ut. Mannen star vi kajen och viker langa, langa fiskenat. De som ar klara spelar kort.

Maipe beach.

Malgang ca kl 1600. Vi hyr ett rum hos en privaperson. 300 rupier/natt. Vi har en odla som rumskompis. Ett perfekt boende!

Vi letade husrum i de tranga granderna. Vi blir, trots att vi nu sett bussar pa alla mojliga stallen, forundrade att finna tva bussar langst ner pa vagen mot stranden. Vagen ar SMAL och vandplanen ar obefintlig. Men dar fanns anda bussar som stod vanda och redo for nya aventyr. De akte darifran nar vi vandrat pa stranden en stund. Morkret hade fallit. Det fanns verkligen inte god marginal for bussens sidor.

A..

Middag. Fried rice, veg = lask = vatten + 14 rupier.

Inga kommentarer: