måndag 9 november 2009

Brytbröd....med kummin

1 pkt jäst - inte för söta degar
3-4 dl vetemjöl - i lagom dos
2-3 dl grahamsmjöl - i lagom dos
röres samman

5 dl vatten - temperatur mht typ av jäst
olivolja - lite lagom, som lite mindre än en dl. Kanske.
kummin - sisådär en msk

Röres tillsammans - knådas en stund - komplettera med vete/grahamsmjöl tills degen håller ihop och inte är alltför klibbig. Låt den vara len och rar.

Låt jäsa i ca 40 minuter.

Knåda & dela degen i små släta bullar som läggs på en lätt smord plåt, ganska nära varandra.

Låt jäsa i ca 40 minuter.

Grädda i ca 200 grader i 12-15 minuter tills de fått en vacker färg. För lång tid gör dem torra och för kort gör dem helt enkelt inte färdiggräddade.

Låt brödet gärna svalna inbäddat/omslutet av rena handdukar.

Bröd är godast när det är varmt och nygräddat. Njut nygräddat bröd med en kopp te, choklad eller kaffe.

Vill du hellre ha ett lite grövre bröd - så tag lite mindre vetemjöl och lite mer grahamsmjöl. Tag bort kumminet, och använd t ex "brödkryddor" i stället. Gör bullarna lite större och lägg i russin och/eller lin/solrosfrön i brödet. Större bröd kräver lite längre gräddningstid.

Använd det du har hemma. Linfrön. Solrosfrön. Eller andra typer av frön. Russin är oxå gott i frukostbrödet. Kanske oxå lite nötter eller aprikoser. Vetemjöl. Grahamsmjöl. Eller det sista i müslipåsen, som ändå bara är småsmulor och inte riktigt gott i filen. Kall råggröt går oxå bra att lägga i brödbaket.

Prova dig fram. Använd det du har hemma. Nybakat hembakat är mycket godare än köpebröd - och därtill vet du exakt vilka konstigheter du har lagt i. Det avgör du ju helt enkelt alldeles själv.

Anette Grinde

Inga kommentarer: