söndag 5 juli 2009

Jag passerar Östergötland...

...och finner en fin turistbroschyr. Den visar vägen till en mängd platser, aktiviteter och upplevelser. Den visar vägen till glass, strand och busande ungar.

Man kan bli riktigt glad av en dag på Kålmårdens djurpark. I ljuvlig värme kan man beskåda en stor och välbesökt park med kaniner, tigrar och delfiner. Ungar och vuxna njuter av områdets alla perspektiv. Det är verkligen en plats värd ett besök.

När man åker därifrån kan man bäst ta färjan tvärs över Bråviken. Den är trevligare än motorvägen med den snabba trafiken. Det ger oxå en möjlighet att se nya och vackra miljöer. Landsbygd och slingrande vägar. Gårdar, små butiker och fik - och annat lantligt vackert står till buds efter denna väg.

Strax kommer man till Söderköping. En stad väl värd ett stopp! Här finns den vackra hamnen, vid den fantastiska kanalen och de förundrande slussarna. Här finns glass, fika och mat. Här finns vackra torg och fina, gamla hus. "Ett myller av folk och nöjesliv", säger broschyren. Jag håller verkligen med.

Vårt land är förundrande vacker. Varmt och skönt. Grönt och blommande.

Nu går färden vidare. Östergötland - Småland och över till Öland. Här, där solen skiner - och där det kort därefter bara vräker ner ett regn som inte är sommarnådigt. Här kan det verkligen regna, när det vill sig så.

Nu är tid att måla kvarnen. Den vackra lilla kvarnen som nu står där min flaggstång skulle stå. Den lilla vackra kvarnen som nog måste vara Ölands vackraste utedusch. Den snickare som gjort denna, är minsann en riktigt duktig sådan. Grannen önskar en likadan - så vi får kanske lyssna om snickaren vill göra fler.

Väderkvarnen skall målas faluröd. Vingarna kanske skall fyllas, för möjlighet att snurra i höst och i vinter. Då, när ungarna har lämnat bygden och endast mor och far finns kvar. Då, när tystnaden åter är ett faktum på Öland. Då, när alla sommargäster återvänt till vardagen och stretar därhemma med sitt.

Ja, den lilla kvarnen skall målas. Falurött. När regnet stillat sig och solen har torkat det blöta.

Vingarna får göras snurrande när hösten sedan närmar sig. När "ungskocken" lämnat platsen, och inte riskerar att skadas av de snurrande vingarna i den Öländska vinden.

Anette Grinde

Inga kommentarer: