torsdag 10 juli 2008

Bistånd är guld. Det gör verklig skillnad....

Revisorer prickas.
För bristande granskning.
Av SIDA.s biståndspengar.

SIDA drabbas av anmärkningar. Trovärdigheten faller. Regelsystemet skärps. Det går från min till max innan vi knappt hinner reagera. Afrika förstår ingenting alls. Kultur och kontrollsystem krockar. Bistånd och trovärdighet hamnar mitt emellan. Givarna och SIDA drar i bromsarna, misstro hörs i leden.

Så. Låt oss stanna en stund. Kontrollen är viktig. Trovärdigheten skall vara hög. Hål får inte finnas i fickorna. Alla skall göra rätt. Vi vill att det skall vara rätt.

Beslut. Rutiner. Kontroll. Regler. Information. Utbildning. Åt flera håll. Alla måste veta hur tanken ser ut. Alla måste veta var vi ska och hur vi gör. Målet måste vara att rätt, skall vara just rätt.

Rätt för dem som vi ska hjälpa. Utan personlig vinning till någon annan. Vinning i mening medel som inte hamnat där det ska, utan i någon annans ficka.

Rätt för de som ger, oavsett från var. Rätt för de som bidrar med kraft och resurser. Rätt för de som arbetar, försöker, påverkar, engagerar och vill. - Med ord, tanke och rapportering. Med meningsfullhet och information - i syfta att verka än mer. Rätt.

Bistånd är guld. Det gör verklig skillnad. För barn, kvinnor och män som får nya och förbättrade förutsättningar för goda liv. Frågor som sjukvård, utbildning, arbeten och tak över huvudet ligger högt på agendan. Där finns också demokratin, genus och mänsklig rätt. Omsorg och rättvisa, även för dem som lever i det svåraste svårt.

Låt oss göra det rätt - utan prick i något led.

Låt oss uppmärksamma det som är, det som görs - allt det som finns. Det är - just rätt. Det är utbildning, det är skolor, det är mat, det är uppdrag, det är sjukvård och det är arbete för mer och för rätt, för dem det berör.

Anette Grinde
Korpskog, 2008-07-04

Inga kommentarer: