måndag 30 juni 2008

Busstrejk ... ?

I Norrtälje Tidning kan vi idag läsa - "Pendlare drabbas hårt av busstrejken. Från och med i morgon står alla bussar i Norrtälje still. Om inget drastiskt händer under måndagen går busschaufförerna ut i strejk vid midnatt." Läs artikeln här....

Busschaufförerna önskar bättre arbetsvillkor och en högre lön. Arbetsgivaren tackar nej, och resultatet blir en konflikt. En konflikt som drabbar andra människor. Människor som inte kan åka bil till sin arbetsplats, och som drabbas av avsevärda kostnader och besvär. Hur skall de lyckas lösa sin resesituation under denna tid? Detta är en konflikt som också påverkar miljön, med ökad privatbilism. Är detta verkligen försvarbart?

Chaufförerna har rätt till drägliga villkor och löner, ja. Men - känns det verkligen bra att det strids på ett sätt som drabbar andra människor hårt? Känns det verkligen bra att det också drabbar miljön?

För denna konflikt saknar jag helt förståelse, om/när det inte ordnats allmänna kommunikationer - alternativ eller dispenser - för de som bor i länets områden som inte har andra alternativ än att åka buss.

Inblandade parter - jag ber er, sätt er med skyndsamhet vid förhandlingsbordet!

Anette Grinde


7 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom du inte har någon förståelse för strejken så måste du tycka att det är okey att föraren du åker med sov endast 5-6h natten innan för att det var det enda han/hon kunde göra för att hinna hem och tillbaka till jobbet... Gör det själv tre dagar i rad och dessutom jobba runt 10h i en stressig miljö som kräver uppmärksamhet på helspänn...

Reflektioner Allteftersom sa...

Bäste "Anonym". Din tolkning är felaktig. Jag tycker inte att det är ok att föraren inte sover tillräckligt, eller att de har andra villkor som inte är i sin ordning, eller att de har mindre sympatisk lön. Jag tycker inte att det är ok.

Jag tycker dock inte att en konflikt skall skada andra personer, och inte heller att den skall den skada miljön. Just därför - saknar jag förståelse för denna konflikt.

Den riskeraratt skada andra, genom kostnader och avsevärda besvär, och den riskerar att skada vår miljö. Det är inte ok.

/Anette

Anonym sa...

Men är inte själva idén med strejk att den ska visa hur viktiga arbetarna är för samhällsfunktionen? Ifall strejken bryter ut i morgon kan vi räkna med kaos. Inte bara på vägar, utan också på pendel- och T-banetåg.

Är det mer berättigat ifall lärarna gå ut i strejk under pågående termin? Så att elverna missar någon vecka av sin utbildning? Eller att vårdpersonalen strejkar så att folk dör i onödan?

Reflektioner Allteftersom sa...

Martin. Vem - i vårt land - har missat att arbetarna, busschaufförerna, vårdpersonalen, lärarna, mfl är oerhört viktiga för samhällsfunktionerna? Även arbetsgivarna har kännedom om det.

- Samtal, är alltid bättre än strid. Från båda håll. Alltid.
/Anette

Anonym sa...

Då man når vägs ände med samtal. Vad mer skall man göra då? Om bussförarna är så viktiga så de inte får strejka skulle inte de inte kunna få då sina 11h dygnsvila så de kan få göra sina viktiga arbetsuppgifter bättre utvilade...

Elrinth sa...

Jag hoppar på en buss mellan umeå skellefteå nu på måndag, för från och med tisdag är det strejk här i västerbotten tydligen. Enligt min kompis skulle det endast gå en buss mellan Skellefteå och Umeå, fast inte säkert att det ens skulle gå en buss. Blir ju jobbigt då man vill ta sig tillbaka hit till Skellefteå, risk att man måste låna/hyra bil.

Hoppas som fan dom får högre löner. Det förtjänar chaffisarna, inte nog med det, de förtjänar även vettiga arbetstider.

Jag har en kompis som kör buss, och han har verkligen helt störda pass han kör. Hur mycket han tjänar har jag aldrig tänkt på att fråga, skall bannemej göra det senare.

Men visst, det är ju synd om dem litat på bussarna.

Ser att alla ni skrev 30 Juni, men blir det ju från och med 8:e Juli.

Väntar på svar.

Reflektioner Allteftersom sa...

Elrinth. Tack, för din kommentar. Busstrejken i Sthlm låg tidigare än tanken för Västerbotten. Den berör oss sålunda i olika tid.

Det är viktigt med rätt lön, och rätt arbetsvillkor - ja, det är oerhört viktigt.

Låt oss hoppas att de får ett bra avtal - och att strejker undviks, eftersom det drabbar många som inte är berörda av just den arbetstgruppens lönediskussioner. Andra får, vid strejker, ta smällen - oavsett de önskar det eller inte. Det är inte riktigt rätt.