torsdag 12 juni 2008

90-åring får inte bo med sin maka...

...
90-årige Arvid Andersson utanför Gislaved, får inte bo med sin maka. Efter 63 år tillsammans skiljs de åt, efter beslut hos Gislaveds kommun.
Kammarrätten i Jönköping gav på onsdagen Gislaveds kommun rätt i dess bedömning. .... står att läsa i DN 2008-06-12... Att minnas ibland är - de juridiska strikta paragraferna innehåller ofta ett mått av bedömning, såväl hos rättslig instans som hos kommunens utförare. Juridikens rätt, kan vara rätt eller fel när den slår på människan som omfattas av besluten.
´
Det finns verkligen stunder när man undrar hur äldreomsorgen i vårt land fungerar. Det finns stunder när man saknar hela bilden, för alls kunna förstå hur beslut kan fattas såsom de görs.

Det måste finnas oerhört starka skäl för att dela människor som levt sina liv tillsammans, för att en är skröplig och den andra inte. Det måste finnas oerhört starka skäl - och jag hoppas, vid min Gud, att det inte är strikt principiella eller ekonomiska skäl.
´
Vissa beslut ter sig lämpliga att ändras, när de visar sig vara ovärdiga vårt samhälles grundsatser.... - i tanke kring omsorg om våra äldre.
´
I omsorgsbegreppet ingår också att stå ut med undantagen som på sitt sätt bekräftar reglerna, och inte i sin helhet utgå ifrån principiella eller strikt ekonomiska grunder.
´
Glöm aldrig - att beslut om omsorg ur paragrafernas perspektiv, påverkar en levande varelse, unik och fantastisk.
´
Anette Grinde

Inga kommentarer: