Skidåkaren säger att Högbo bruk, strax norr om Sandviken, har fina skidspår. Då åker vi dit, svarar jag utan tvekan i tonen. Det känns ju lite roligt att besöka en plats som tidigare varit i en släktings ägo (även om uppgifterna verkar gå isär något om när ägandet låg i tiden). Skidåkaren får skida på de nya skidorna, i de iordningställda spåren och jag får väl ta med mig springskorna för en runda i kvarteren.
HÖGBO BRUKPå platsen anlades 1634 en stångjärnshammare. År 1659 fick Olof Larsson och Jakob Andersson Höök från Gävle privilegier för en ny hammare för tysksmide samt för en masugn, som uppfördes vid Edsken, västerut, vid gränsen mot Dalarna.
Systrarna Bröms ägde bruket fram till 1736 då det övergick till Hans Hierta. Hans maka Katarina Cederström blev tidigt änka och övertog då ledarskapet. 1856 såldes egendomarna till Gävlefirman Elfstrand & Co. En av delägarna var konsuln Göran Fredrik Göransson, som vid Edskens masugn år 1858 lyckades utförda världens första bessemerblåsning i industriell skala. År 1862 bildades Högbo Stål- och Jernverks Aktiebolag, för att utveckla ståltillverkningen vid det nya järnverket i Sandviken. Några år därefter såldes Högbo bruk till August Lundeberg som skötte det från sitt säte i Forsbacka. 1913 köptes det av dåvarande disponenten vid Sandvikens Jernverk. Sandviken stad övertog bruket 1945. Idag utgör Högbo bruk en välbesökt kulturhistorisk fritids- och rekreationsmiljö.
- Högbo bruks ägarlista (Högbo bruks hemsida)
- Länsmuseets info (Gävleborg)
- Gävledraget om Lundeberg (samtal med Knut Lundeberg)
- Landskapet Gästrikland (Wikipedia)
- Gävleborgs län (Wikipedia)
- Sandvikens kommun (Wikipedia)
- Högbo socken (Wikipedia)
- Högbo bruk (Sandvikens kommuns sida)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar