lördag 17 december 2011

Söndag 11 december 2011. Deveagar - Harihareshwan

Natt utan sömn. Oväsen utanför samt magbekymmer för Leif förstörde sömnen för oss båda. Vi packar oss iväg söderut så småningom.

Kläderna blir fruktansvärt smutsiga av vägdammet. På nolltid är de rena kläderna alldeles gråröda. Våra nya springskor är hopplöst förstörda.

Iväg ca 1030. Vi får frukost på hotellet, som var ett trevligt familjeägt litet hotell. Vi betalar 675 rupier för rum och frukost. En fantastisk familj med tre tjejer och en son, alla små. En engelskalärare i närheten fick tolka.

Vi trampar vidare efter kusten. Backigt, slätt och vidunderliga kustvyer. Varmt, varmt, varmt.

Landskapet är väldigt torrt och värmen är skarpt hög. Inga fläktrande vindar, ingen svalka.

Islam syns och hörs tydligt i landskapet.

Vi äter lunch (75 rupier) i Shrivardhan (ca 17 km) och får rådet att trampa vidare till Harihareshwan, ca 17 km bort. Därifrån skall det gå en färja över spa´t strax syd. (Ja, det gjorde det – men sen tog den riktiga vägen slut).

Människornas blickar och rop är glada. Vi mår gott, om än en aning slitna av värmen, mm.

Vägen runt viken är lite upp och ner, värmen på gränsen till olidlig, en god bit över 30 kan man tro. Någon termometer finns inte tillgänglig och det är inte något som folk bryr sig om.

Vi når Harihareshwan en stund före kl 1600. Efter att ha frågat runt en stund om boende finner vi till slut ett acceptabelt sådant som vi lyckas pruta ner till 500 rupier. Balkong för tvättork är också ett plus.

Harihareshwan är ljuvligt på kvällskvisten. Några män står och fiskar ner på stenklipporna med enkla redskap. Skillnaderna förundrar. Igen och igen. Värmen på kvällen är mild och behaglig. Vi trivs och njuter. Platsen är turistinvaderad (indier) på helgen, men tom och öde på söndagskvällen.

Utan kartor kan man inte vara. Indierna är nyfikna och det är bra att visa var vi har varit och vi ska – och var deras plats är i Indien. Jag får också alltid fråga efter kvitton på hotellen, så att jag på nästa plats kan skriva varifrån vi kommer. De vill veta var vi varit och var vi skall härnäst.

Mat/middag "dagens middag", dvs ris, chapati och en drös såser + mineralvatten. Gott. Nöjda går vi åter till hotellet – med hopp om en god natts sömn.

Solskyddsfaktor 30 är på, men jag tro att jag nu måste vara lite mer försiktig om ansiktet i några dagar. Solen är väldigt stark.

Anette Grinde

Inga kommentarer: