fredag 30 december 2011

Fredag 30 december 2011. Gokarna/Ombeach. Vilodag.

Fredag 30 december 2011. Gokarna/Ombeach. Vilodag.

Vilodag idag och imorgon, vilket kan vara bra för mitt knä. Det är ok, men drar till i hårda uppförsbackar. Då får jag gå för att vara vänlig mot knät. Det skall kunna springa marathon när vi kommer hem, så de får inte förstöras.

Frukost. Turismiserad. Frukt, potatis, toast, omelett och kaffe. Gott, men en aning mycket. Men det kan vara bra att fylla på. Sofie beställer en enorm frukost. Omelett, te och en pannkaka fylld med banan och nutella. Hon ville ha pannkakan som efterrätt, men fick in den först. Jag ville ha kaffet sist, men fick in det först. Imorgon får vi ange ordning i vår beställning.

Vid frukosten träffar vi två mc-åkare, en tjej och en kille, som åker per BMW – jorden runt. Totalt skulle de vara ute 18 månader. De var från Madrid. Hon var lika kort som jag och körde på en BMW650. Den var låg och bra att köra (men lite låg mot marken, med risk för krock mot stenar mm). De bar reklamtröjor med reklam från t ex BDO och BMW. De är troligt sponsorfinansierade. Detta vill jag verkligen göra!

1100. Ankomst till Gokarna med ricksha. Antal turister och butiker är många, avsevärt fler än vid vårt tidigare besök (2006). Igår var det en grönsaksmarknad vid utfarten. Den fanns inte där idag. Det visar sig att det är marknad en dag per vecka, när traktens bönder kommer till staden och säljer sina varor. Vi susade förbi den igår, i tron att vi kunde besöka den en annan dag. Marknader skall man sålunda alltid stanna till på – de kanske inte finns där imorgon.

Stranden i Gokarna är riktigt smutsig. Den är inte badbar. Vi blir fotograferade tillsammans med skolklasser och grabbgäng. Vi ler åt tanken att vi skulle göra så hemma med våra turister. Här utsätts vi för det ofta.

Leif ordnar klippning och rakning i Gokarna, medan Sofie och jag flanerar på gator och torg. Vi köper frukt innan vi åker tillbaka till Ombeach. Vi är åter strax efter två. Vi äter då en fantastisk lunch bestående av en ananas och en melon. Frukt är oerhört gott. Gott och läskande.

Plötsligt möter vi Michael och Lukas, de unga och charmiga cyklisterna från Schweitz som vi mötte häromveckan. De var vid god vigör. De är på Ombeach för nyårsfirande. Vi blir glada över att möta dem igen.

Vi stannar här till nyårsdagens morgon. Då trampar vi vidare i sydlig riktning. Sofie drar då till andra trakter. Var vet ingen, inte ens hon. Hampi, är ett alternativ på hennes lista.

Gokarna är en vallfärdsort för hinduer. Mängder av ritualer & tempelaktiviteter sker här och platsen fylls av pilgrimer under festivaler och särskilda händelser. Strax intill finns Ombeach och Kudle beach som drar mängder av västerlänningar och andra resenärer. Priserna som anges i Lonley Planet är inte aktuella i nyårstid. De är nu avsevärt högre. Men så får det vara.

Vi är i en ljuvlig tid. I ett fantastiskt land. I en värme som skapar vänlighet.

Lycka! Vår spring-gps verkar fungera igen. Ett under har kanske skett är i vallfärdsstaden Gokarna.

Middag. Prawn masala (väldigt lite räkor med väldigt mycket sås) och (väldigt mycket) ris. En god öl att dela på (fest!). Kaffe till Leif.

Kvällarna är verkligt ljumma. Sköna. Vi längtar inte till hemmavintern.

Sofie avtvingar mor ett långfärdsskridskolöfte. I februari skall det ske. Det var många år sedan jag åkte långfärdsskridskor, så det känns lite ovant. Vikingarännet vore förstås skoj att åka. Fast en skridskotur blir inget Vikingaränn. Då får det bli mer åkt än så.

A..

Inga kommentarer: