tisdag 28 december 2010

26 dec. Vi vaknar till ljudet av syrsor...

Helt osannolikt vaknar vi till ljudet av syrsor. Inte en manniskorost. Inget trafikkaos. Inga busshorn. Bara syrsor. Helt underbart. Det var det vart, att bo pa detta fina hotell.

Ivag ca kl 0830 i ett ljuvligt morgonvader. Butikerna ar inte oppna. Trafiken ar lugn. Men vi moter mangder av promenerande manniskor. Vi nar en helt fullsatt kyrka. Jattestor. Mer an 1000 manniskor sittande pa golvet och pa marken - inne i kyrkan och utanfor - firande gudstjanst (Pullevila). Herrar pa ena sidan och kvinnor och barn pa den andra sidan. Herodes och Egypten kunder urskiljas ur predikan. Ljuvlig Hallelujasang ekade bland alla manniskor. En underbar kyrkokansla denna tidiga sondagsmorgon.

Vi aker vidare for fard till vattenfall i bergen. Vi star fragande i en korsning och far omedelbar hjalp.

Vi aker forbi annu en STOR och helt fullsatt kyrka. Jag blir lyckligt glad over synen. I kyrkan finns allvar och gladje. Inga bankar. Alla sitter pa golvet.

Vi saker oss vidare till Neyyattinkara och sedan sydost mot Tamil Nadu igen. Det luktar ljuvligt gott i morgonvarmen. Blandat med rok fran morgoneldning for renhallning (sopor) forstas.

Frukost i Neyyattinkara....

Ghee Rost (25 rs), tva st onion/tomato (2*30 rs) uthappam. Som olika sorters pannkakor, den ena tunn och de andra lite tjockare. Med STARK sas till. Underbart gott! Kaffet smakar nastan kaffe (totalt 120 rs). Tallrikar och bestick. Inga bananblad. Finfint!

Jag finner bilder i min kamera pa faluroda hus, frost i mossa och fargstarka lov. En saknad infinner sig, fast jag langar inte hem. Jag langtar dock starkt efter J & S.

Jag tanker tillbaka pa igar. Da motte vi manga berusade manniskor. Det var en marklig kansla i ett land dar alkoholen sags vara (och ar) valdigt mattlig. Juldagen var en gladjedag i dessa kristna trakter. Kanske sags den sa avan for andra.

Kuzhiturai

Parassala

Vi korsar jarnvagen och tror att vi ar pa ratt vag.

Jag ar en lycklig kvinna. Jag har vaknat till ljudet av syrsor. Jag har atit en god frukost. Och jag ar pa resande fot pa en Enfiled med den man jag alskar. I ett annorlunda och ljuvligt land. Solen skiner. Varmen ar god.

Kannumamoodu

Vi stannar vid annu en fantastisk herdekrubba. Vilka masterverk! Vilket nedlagt arbete! Sa underbart roligt att se detta. Och en tomte ridande pa en elefant. Konstgjort och roligt. Ungdomarna bad oss vanta; strax borjade tomten vinka, elefanterns oron och snabel att rora pa sig. Ett mycket fint och roligt arbete. Strax tog de fram ett kvittoblock och ville ha betalt.

26/12 ca kl 1200. 59.13 rs/liter. 303.92 = 5.14 liter.

Anappara

Inte ett nyhetsprogram eller en tidning pa nastan 20 dgr. Jag undrar vad som hant i varlden sedan vi for...

Vaikundam plantation

Vi fardas upp mot berget. Sjon vid bergets fot ar oversvammad. Brunnen i kanten star helt under vatten. Traden star "pa tomning" och ar sannolikt gummitrad, De star i fantastiskt raka och fina rader. Alldeles raka. Bananplantorna likasa.

Kaliyal

Kulasekharam

Vi verkar ha kort for langt och far vanda. Forvirrande, men snart ar vi rattvanda igen.

Thiruparappu - waterfalls (ca kl 1330).

Indierna gillar verkligen att bada. Unga och gamla. Skrikande och bubblande av gladje. Naturligtvis med kladerna pa. Ett harligt vattenfall kryddad med underbar indisk gladje.

Kaliyal - riktning Kerala.

Ater pa den extremt usla vagen forbi gummitraden. Det droppar sakna ner i sma koppar som hanger i traden. Vagen liknar en puckelpist, kryddad med stora stenar. Leif tracklar sig fram i sakta mak. Vi passerar gransen mellan Tamil Nadu och Kerala mellan Sivalagam och Vallarada.

Arrattukuzli (kl 14.50)

Banan och energipaus smakar markligt gott!

Vallarada.

Vagen slingrar sig fram i det grona landskapet. Vi fardas nara bergets fot och ser sma koppar pa mangder av trad. Terasser, halvmetersbreda och halvmetershoga, anvands dar marken inte ar plan.

Vi ser gladjande nog stora grushogar vid sidan om vagen. Det borgar for att reparationsarbeten star pa agendan i relativ nartid. Det kanns helt enkelt ganska lampligt.

Sannolikheten for fortkorningsboter kanns har minimal.

Kuttichal

Vi fragar om vagen i nastan alla korsningar. En bananlastbil kor om oss varje gang. Den ar liten, nastan som en ricksha. Men har en stor last grona bananer. Han ler och tutar nar vi kor om for femte gangen.

Aryanad.

Och dar delade sig vagen igen och vips var bananbilen forbi oss igen. Han vinkar glatt nar vi kor om honom igen.

Kulavikonam - Nedumangad

Jahaja. Kor man fel far man ta en ny svang. I Indien kan man nog inte aka inlines eller rullskidor nagonstans alls.

Thekkada

Attingal

Solen dalar sakta men sakert ner mot kanten pa horisonten. Vi har en liten bit kvar och vill ha ljuset kvar en liten stund till.

Kallambalam - Varkala 12 km

Den sjunkande solen lyser vackert, skiftande mot rott. Den har en liten, liten stund kvar innan det skarpa morkret tar sin plats.

Malgang Varkala ca 1830 (Stuga 700 rup/natt).

Middag: fiskgryta med ris, tva ol. Enormt dyrt i jmf med tidigare middagar (540 rup). Gott och njutbart.

I morgon far bli en vilodag. En stranddag kanske?

A..

Inga kommentarer: