torsdag 4 december 2025

4/12-25. Patrik Lundberg, journalist i DN, skriver om medias bristande rapportering om djurrätt.

 

Patrik Lundberg, journalist i DN, skriver om medias bristande rapportering om djurrätt. Krönikan indikerar att vi slipper dåligt samvete för julskinkan för att media avstår sin rapportering. (DN web 2/12-25, DN papper 4/12-25).

Jag tänker att tanken om dåligt samvete är förlegad och att syftet med rapportering - t ex den från Djurens rätt och den från övrig media, t ex DN - är bildning. Att media avstår från att rapportera om klimatviktiga nyheter (som djurrätten också representerar) är dåligt för Sveriges och världens väl. Vår bildning kommer av fakta (utredning, granskning, reportage) och den egna bearbetningen (t ex samtalet och reflektionen). Om media inte ger oss fakta får vi svårare att upptäcka det som händer i världen. Ja, vi kan leta själva efter kvalificerade rapporter, mm, men medias roll är av vikt för spridning av korrekt fakta. 

Jag läste nyligen boken Djurfabrikerna (myten om den glada bondgården) av Camilla Bergvall. Den berättade om djurfabrikerna, om arbetet, om djurens utsatthet, om hetsen och döden. Den berättade om det vi inte vill se, där vi stänger av öronen och ögonen för att det är för besvärande för vårt eget inre. Jag tänker att det är makabert att vi tycker att det är ok att vår mat på bordet rättfärdigar djurens plågade liv. Djuren i fabrikerna finns bara för ditt matbord, där man bortser från trängseln, skadorna på kropparna, skriken, ovärdiga slakt- och livsförhållanden hos levande varelser. Jag tänker också att det är en stor sorg att så få vill och kan se det som ligger på tallriken, hur det planteras, växt, formats, levt, transporterats och skördats. Medias rapportering spelar roll, ja, men också politikens och medborgarnas uppmärksamhet kring fakta. Vill vi verkligen ha djurfabrikernas starkt kommersiella djurhållning och klimatpåverkan som den ser ut idag? 

Vi är beroende av näringsriktig mat som inte är fylld av kemikalier, plastpartiklar eller läkemedel. Dagens näringsråd rekommenderar lägre intag av animaliskt kött och siktar på mer vegetabilier. Oavsett vilka mängder vi väljer att äta av vad vill vi att det ska vara ren och hälsosam mat, det innebär t ex att vi också måste få den möjligheten i våra matbutiker. Vi behöver hjälp för att kunna fatta klimatsmarta och hälsosamma beslut. Media behöver informera om myndigheternas näringsrekommendationer och matbutikerna behöver underlätta vägen till den näringsriktiga kosten istället för till den snabba och sockriga vägen via halvfabrikatens destruktiva spår. Politiken har också lagstiftnings- och styrningsmakten, man kan t ex skatteväxla. Ett sätt är att göra det billigare (t ex genom momssatser) att äta nyttigt jämfört med onyttigt. 

Mindre kött, djur som fått goda liv, vegetariskt utan kemikalier, närodlat som ett viktigt fokus och frånvaro av halvfabrikat är några nycklar som rör hälsa för klimatet och för vår egen hälsa. Vi vill ha frisk mat på bordet, eller hur? 

A.. 


DN - Patrik Lundberg - web 2/12-25.

https://www.dn.se/sverige/patrik-lundberg-i-ar-slipper-vi-daligt-samvete-for-julskinkan/

Djurens rätt.

https://djurensratt.se/svenskgris

Näringsrekommendationer Livsmedelsverket.

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/naringsrekommendationer/

Om Djurfabrikerna.

https://bokbloggerskan.blogspot.com/search/label/Camilla%20Bergvall


Inga kommentarer: