måndag 4 oktober 2010

Fantastiska Indien...

1947 spelar roll i Indiens historia. Det var då den brittiska överhögheten blev ett minne blott. Självständigheten var vunnen. 1950 hade en ny konstitution arbetats fram och den nya republiken utropades.

Indien är idag en union av 29 delstater, och sex centralt administrerade områden. Landet har enorma skillnader i natur och grundförutsättningar, från norr till söder, vilket också präglar människor, ekonomi och arbetsmarknad.

Indien har mer än 1 miljard invånare som talar ca 15 språk med 844 olika dialekter. Ungefär 45% av invånarna talar Hindi, som är det officiella/nationella språket. Engelska används mer och mer som ett språk i officiell kommunikation.

Flaggan är saffransgul, vit och grön med ett marinblått hjul i mitten. Det gula står för mod och uppoffring, det vita för renhet och sanning och det gröna för tro och fertilitet.

Nationaldjuret är tigern. Tigern är ett magnifikt djur som utstrålar styrka. Nationalblomman är den vackra lotusen och nationalfrukten är mangon.

Indien är landet med de stora skillnaderna. Landet är enormt, ur många perspektiv. Där finns en fantastisk rikedom av natur, under och människor. Där finns stora vidder, berg och dalar. Där finns vatten i floder, sjöar och runt om. Vattnet tillför och är livsviktigt, men skapar också många skador i landet.

Där finns väder av stora mått. Där finns t e x monsunperioder som helt ändrar förutsättningarna för livet allteftersom, eller kanske är det just det som är det som skapar livskraften i landet. Monsunperioderna är olika i olika delar av det väldiga landet. Olika i tid, och olika i kraft. Monsun kan sägas stå för väder. Väder som i annorlunda, skarpt och i mängd. Väderfenomenen beror på skillnaderna i temperaturerna mellan land och det omkringliggande havet. Landet värms upp fortare än havet, detta leder till att luften stiger och skapar ett sug som drar in den fuktiga havsluften över land. När den fuktiga och svala luften från havet kolliderar med den varma och torra luften från land börjar det regna. Och då regnar det ordentligt.

I Indien finns fattigdom och där finns rikedom, sett ur olika perspektiv. Det är å ena sidan ett väldigt rikt land, men där finns också en väldig fattigdom.

I detta land kan man gärna färdas. Man kan uppleva, känna, se, lukta, förundras och färdas.

Färdas gör man bäst i ganska stillsam takt. Per fot, per cykel, per mc eller kanske per buss eller tåg. Valet är var och ens, efter lust, efter ekonomi och efter förutsättningar allteftersom.

Indien är ett alldeles fantastiskt land. För mig är Indien ett land att återvända till. Att lära känna mer. Att njuta av. Att vara i. Med närvaro och med insikt om allas våra olikheter och likheter.

Det finns många andra som också vandrar genom livet. Som söker, andas och finns. På en riktigt förundrande plats. I ett av världens alla hörn.

Anette Grinde

Inga kommentarer: