torsdag 7 oktober 2010

Det blir vad du gör det till...

- Det blir vad du gör det till, sade han till sin adept. Ingen annan kan göra det åt dig.
- Ja, sade hon. Så skall jag göra, så skall jag tänka och det skall jag prioritera.

Vid deras nästa möte hade hon glömt vad hon sagt. Hon trillade tillbaka i sina gamla spår igen. Så de tog frågorna igen, om vad som var viktigt och hur hon skulle kunna prioritera. Med samma resultat igen.

Hur gör vi för att förändra? För att ta spjärn mot vårt vanliga sätt och faktiskt förändra. Jo, vi bestämmer oss. Resonerar - mest med oss själva, men gärna också med andra. Vi resonerar kring rätt, fel, annat, val och alternativ, mm. Vi ser på de olika vägar som vi kan gå, och väljer helt enkelt någon av dem utifrån de perspektiv vi ser. För att komma dit vi vill.

Ja, perspektiven kan ändras, allteftersom. Och förutsättningarna. Men vi åstadkommer inte någon förändring om vi ändå väljer att fortsätta i samma fotspår och inte gör de aktiva val - och håller i dem - som behöver göras. Gör vi inte det, så finns en stor risk att vi står kvar och stampar i det vi inte riktigt vill vara kvar i.

Det krävs helt enkelt ett aktivt val. Och en aktiv handling i den riktning vi vill gå. Det är sällan så att någon annan gör, så att det blir så som vi vill ha det. Det är helt enkelt vi själva som måste åstadkomma detta.

Så. Nu är tid att göra. Inte sen. Just nu.

Det du inte gör, blir inte gjort.
Och - det jag inte gör, blir inte heller gjort.

Anette Grinde


Inga kommentarer: