tisdag 14 februari 2012

Vandrarhem längs järnvägsspår...

Jag undrar hur många av landets vandrarhem som finns längs ett - i bruk varande - järnvägsspår. Till hur många vandrarhem kan man ta sig, lätt, med tåg - och möjligen någon tillgänglig anslutningsbuss? Och vad finns det för fint och särskilt just där?

Mitt i denna tanke finner jag en bok om Vandrarhem vid vatten (bokförlaget Arena) och gläds över deras tilltag att skriva en bok om vandrarhem vid vatten. Vatten förundrar. Det skapar längtan och glädje. Ibland skapar det också olust hos några. Naturen, där vattnets kraft finns med, är stillsam och rogivande, men ibland också våldsamt utan hejd. Att då sitta inomhus i och betrakta skådespelet är ljuvligt, tycker jag - man kanske inte all. När det är varmt och sommarljust är det utomhus nära det ljumma vattnet som gäller. Det skapar så otroligt mycket att vara där vatten är. Engstedt och Welander har besökt vattennära vandrarhem. De skriver om det som är särskilt just för dem, var de finns och i något mått hur du tar dig dit. Om jag inte har missat någon sida, så är vandrarhem och vatten en sommaraktivitet. Jag finner ingen snö eller is, men många öppna vatten - men jag finner ett julbord, så något/några har ändå öppet året runt.

Denna bok är skriven 2006, så några har kanske lagts ner eller bytt ägare - men vi hoppas att de flesta finns kvar och lever väl. Att de skapar lycka och nya erfarenheter för de som väljer att bo på just denna plats.

Boken presenterar platserna med några få ord och vackra bilder. Jag hade velat veta lite mer om varje plats, fast å andra sidan kan jag frestas redan av det som är. Så kanske är det ändå nog.

För mig blir detta inte en bok att läsa från pärm till pärm. Det blir en bok att bläddra i från tid till annan. När jag vill resa igen, när jag vill nå vatten, när jag vill planera för en resa här i vår land eller när jag undrar om någonstans att bo - ja, då kan den komma fram igen. ¨

Men, varför finns Gotska Sandön, den vackraste platsen av dem alla, inte med?

Nåväl, vatten är fantastiskt, men hur många vandrarhem går att nå med tåg egentligen? Det återstår att begrunda.

A..Bokus & Bokia; Vandrarhem vid vatten, skriven 2006 av
Pippi Engstedt & Gunilla Welander. Isbn 9178432227.


Blogglista.se

3 kommentarer:

Pippi Engstedt sa...

Hej & tack för recension. I en bok som jag skrev senare finns underbara Gotska Sandön med: Utposter - svenska fyrplatser med logi. MVH Pippi Engstedt

Reflektioner Allteftersom sa...

Väl bekomme!

Toppen, att du också skrivit Utposter - svenska fyrplatser med logi! Den skall jag begrunda.

Gotska Sandön är ljuvlig vacker!

A..

Vandrarhem nära järnvägen sa...

Känns som att det i de flesta städer finns ett vandrarhem som ligger väldigt nära centralstationen. Frågan är väl snarare i vilken större svensk stad som det inte ligger ett vandrarhem inom 500 meter från järnvägsstationen.