torsdag 23 februari 2012

Buffé talar om indiskt...

Tidningen Buffé skriver om indisk mat. Det skapar längtan, trots att vi ganska nyligen var där.

Den indiska maten är annorlunda (än hemma). Den är kryddig och den är riktigt god. Ja, maten hemma är också god, men det annorlunda skapar nytt. Vi behöver nytt ibland - lite nytt och lite utmanande. Det indiska utmanar och kräver någon form av ställningstagande. Det som gör maten så annorlunda är alla framförallt dessa fantastiska kryddor. Spiskummin, koriander, ingefära, kanel, kardemumma, kryddnejlika och chili. Med mera. Med mera. De ingår, många tillsammans, och det smakar i mängd. Kokosmjölk, grönsaker på längden och tvären - och en lagom, men gärna storslagen, mängd kryddor till detta. Det är helt enkelt ljuvligt gott.

Innan jag besökt Indien så använde jag i aldrig ingefära i matlagningen. Den färska ingefäran som låg på suchitallriken tittade jag bara misstänksamt på och för övrigt fanns inte ingefära i tanken. Nu används den ofta. I Indien finns den med i många rätter. Det gör den nu här hemma hos oss också. 

Häromåret uppmärksammade lillasyster Ida mig på ett recept på ugnspotatis, grönsaker och lax. Det används ofta. Det är inte särskilt indiskt, men det är enkelt och det är oerhört gott. Numera förändras recepten en aning, då kryddningen från Indien gärna vill in i våra maträtter. Ja, grunden är detsamma - men kryddorna får gärna ta mer plats. Ugnspotatisen, grönsakerna och laxen får nu helt enkelt en indisk touch.

För övrigt så glömde vi att köpa torkad ingefära och andra goda kryddor när vi lämnade Indien häromsistens. Det var verkligen inte bra. Å andra sidan leder det nu till att jag köper färsk ingefära. Det är en ny erfarenhet. En god erfarenhet.

Välkommen till vårt föredrag den 12 mars, i Sockenstugan i Drottningdal (Roslagsbro) - mitt i Roslagen. Då berättar vi mer om hur det är att resa i det vackra Indien.

Anette Grinde


Läs även andra bloggares åsikter om , ica, Indien, kryddor, ingefära och om det vackra Roslagen.
Nyligen.se + Blogger.com + Bloggkartan Norrtälje.

Inga kommentarer: