onsdag 8 februari 2012

Nyföretagarcentrum Norrtälje


Nyföretagarcentrum finns i Norrtälje centrum (nära busstationen) och lämnar gratis rådgivning till personer som funderar kring nyföretagande.

Nyföretagarcentrum drivs på helt ideell basis. Styrelsen arbetar ideellt. Företagsrådgivaren (1 dag i veckan) ersätts dock. Tillgängliga medel erhålls dels från sponsorer och dels från medlemsavgifterna (1000 kr/år). De största sponsorerna till Nyföretagarcentrum i Norrtälje är Norrtälje kommun och de två största bankerna.

Hälften av de personer som får rådgivning genom ett nyföretagarcentrum i Sverige startar ett företag i någon form. Hur detta mäts är något oklart. Efter 3 år finns 80% av dessa företag kvar.

Arbetsförmedlingen bidrar inte till finansieringen av Nyföretagarcentrums verksamhet. 32% av besökarna kommer dock till Nyföretagarcentrum efter uppmaning ifrån arbetsförmedlingen.

Det svåraste för handläggaren är att bedöma människan, för att sedan se om de är kapabla att driva den verksamhet de beskriver som sin affärsidé. Såväl människan som verksamheten behöver således bedömas för att få hjälp av nyföretagarcentrum.

Nyföretagarcentrum i Norrtälje (Nyföretagarcentrum Roslagen) försöker gynna sina medlemmar. Det är t ex möjligt att marknadsföra sin verksamhet, erbjuda tjänster och rabatter, mm till de som är intresserade av att starta företag. Detta kan göras t ex genom broschyrer i nyföretagarcentrums lokaler eller på hemsidan.

Vi är alla överens om att företagande föder företagande, och att företagande skapar utveckling. Det är viktigt att människor ser företagandet som ett riktigt bra alternativ till en vanlig anställning. Där har tex politiker, kommunen och övriga företagare viktiga roller att spela - det spelar roll vilka regler som finns och det spelar roll vilka budskap som sänds.

Så.
Du som funderar kring att starta företag - kontakta gärna ett nyföretagarcentrum nära dig.

Men hu, säger jag om styrelsen i denna organisation. Var i hela friden är kvinnorna?  Av åtta personer - ser jag bara en kvinna. Det kan inte anses godkänt, tycker jag.

Mariann Lindh och Boel Norman Högberg sitter i valberedningen för Nyföretagarcentrum i Roslagen. Hjälp dem att finna kvinnor till denna organisation.


Anette Grinde




(Anteckningar & reflektioner efter föreläsning 6 februari 2012 
på Handelshögskolan/Campus Roslagen, 
där Nyföretagarcentrum informerade om sin verksamhet).

Nyföretagarcentrum Norrtälje. DN. DN. SvD.

Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com.

Inga kommentarer: