onsdag 22 februari 2012

Kartor...

Kartor är fantastiska. De är som ledstjärnor i nya kvarter. De visar var man är, hur man kan ta sig fram, var städer finns och var höjderna är. De bär praktisk kunskap. Kartor har varit goda följeslagare med mig, i många år.

Vi, från Sverige, är vana vid kartor som speglar verkligheten som den är.

När vi kommer till Indien blir det plötsligt annorlunda. Här verkar det inte finnas några kartor som visar verkligheten. Kartorna är istället ungefärliga. Sjöar, vattendrag, kärnvägar och vägar finns med ibland och på ett ungefär ibland. Stora vikar finns inte med, järnvägen är ritad på fel sida om vägen eller staden och staden ser ut att vara en liten by, eller tvärtom. Ingenstans står en exakt karta att finna.Vi letade igen och igen, i delstat efter delstat.

På vår senaste resa hade vi 2-3 kartor över de olika delstater vi reste i. Vi jämförde dem för att hitta rätt. De visade olika platser, vägar och miljöer, med väldigt olika precision.

När man tycker sig vara beroende av en kartas korrekthet kan man bli oerhört förundrad och frustrerad över dess otroliga ungefärlighet.

Anette Grinde
Läs även andra bloggares åsikter om , Indien & resor.

Inga kommentarer: