onsdag 22 februari 2012

Telefonkort i främmande land...

Om du skall vara länge i Indien kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att köpa ett indiskt telefonabonnemang. Det blir (eller kan blir, beroende av hur du ringer) billigare, totalt sett, för de samtal som behöver göras mellan hemma och borta.

För att kunna köpa ett telefonkort - ett Simkort - i Indien behöver du visa vem du är och var du bor. Du behöver också finna en butik som törs sälja sim-kortet till dig.

Du behöver;
- En tydlig kopia av ditt pass och ditt visum.
- En adress i Indien, som t ex ditt hotell där du bor ett tag (helst inte bara tillfälligtvis).
- En handling som visar din adress hemma (t ex ett personbevis - utskrivet på engelska - från Skatteverket)
- Ett nytaget passfoto. Ibland krävs det två foton. Tag med ett eller två i reserv.
- En mobiltelefon, som inte är spärrad för samtal från ett svenskt telebolag eller på andra sätt inte fungerar med nya kort eller i ett nytt land.


I Lonely Planet (South India & Kerala) står det att telefonbolagen ibland stänger av turisternas simkort efter några veckor. Det låter alldeles osannolikt, men det visar sig vara sant. Vårt simkort fungerade i drygt en vecka, sedan inte mer. Efter den erfarenheten blir vår rekommendation att den svenska telefonen, med det svenska simkortet, behöver vara med på resan som reserv utifall-att något onödigt inträffar som kräver kontakt - om det indiska abonnemanget inte är med på spåret just då.

Anette Grinde
I n d i e n r e s e n ä r NaturNära Äventyr.

Läs även andra bloggares åsikter om telefonkort och .

Inga kommentarer: