onsdag 22 februari 2012

Ja, men hur bor ni då...?

- Ja, men hur bor ni då, när ni färdas per cykel på landsbygden i Indien och med kartor som leder er nästan vilse?

- Har ni bokat ert boende innan, så att ni vet var ni ska?

-Nej, vi bor där andan faller på. Eller där det finns boende som passar, eller inte passar. Eller där vi måste stanna för att mörkret närmar sig och tvingar oss att finna bostad.

Jag brukar säga att man måste äta och man måste sova. Ibland får man rätta sig efter det som finns. Ett boende som ter sig en aning skraltigt får ibland duga, även om man väldigt ogärna vill. När vi reser per cykel så går det inte så fort. Vi tvingas ibland välja ett boende som vi annars skulle ha valt bort. Det är ibland olämpligt att cykla vidare till nästa by/stad, eftersom det är onödigt farligt att cykla i mörker.

Vi har inte, under vår resa per cykel eller motorcykel i Indien, bott i tält. Det har aldrig varit ett aktuellt alternativ för oss.Vi har inte heller bott på lyxhotell. Vi höjde vårt kvalitetsönskemål och vår boendebudget något, i jämförelse med föregående års resa och har ofta bott något bättre i år än i fjol. Vår budget i år låg kring 400-500 rupier/natt (100 rupier = 13-15 sek). Någon enstaka gång blev det billigare än så, och några gånger blev det dyrare.

Vi bor på hotell, "guesthouse", residence och "lodge". Benämningen varierar och behöver inte berätta hur boendet ser ut. Benämningen och priserna behöver alltså inte visa standard/kvalitén. Ibland är det smutsigt och ibland är det rent. Ibland är det helt fruktansvärt smutsigt, som det aldrig har städats alls. Ofta är det ändå relativt rent. Priserna varierar också ofta med vem som frågar. Någon bor för 200 rupier där vårt pris blir 500 rupier. På någon annan plats bor vi för 500 rupier, där någon annan bor för 1000 rupier.

Det är inte alltid det finns varmt vatten i dusch/tvättkranarna på de boenden vi har bott på. Oftast är vattnet ändå tillräckligt varmt, för att det skall vara behagligt. Varmvatten blir extralyx, som glädjer när det finns - men inte ingår i någon kravspecifikation. Vattnet förvaras ofta på byggnadens tak och värms av solens varma strålar - det gör vattnet tillräckligt varmt.

Vi hemma är vana att duscha. Det görs inte i Indien på samma sätt. Där använder de "hinktricket" för sin "dusch", i den mån de har möjlighet att "duscha" inne. Många har inte den möjligheten, då de saknar rinnande vatten inomhus. De får istället lov att nyttja andra vattendrag för sin renhållning.

På de hotell, mm, som vi har bott på har det alltid funnits ett bad/toarum med en stor hink för vatten och en liten som skopa för att skopa över sig vattnet. Det är lika effektivt och lika renligt som vår "vanliga" dusch, men ändå annorlunda. Ja, det finns ofta också en dusch, men det är inte alltid den fungerar...

Vi har bott hyfsat bra på vår resa. Vi har bara delat rum, som vi känner till, med en STOR spindel och några få kackerlackor.

Anette Grinde

Läs även andra bloggares åsikter om , Indien, kartor & resor.

Inga kommentarer: