onsdag 29 februari 2012

Med avdragsrätt?

Foto; Anette Grinde
Företagarna. De viktiga, för samhället och dess utveckling, företagarna lever i en annan värld än de anställda, eller de människor som inte driver företag. De står ibland mot varandra. Även om de står på varandras sida, och behöver varandra, så står de ibland mot varandra. För att vi, vårt samhälle, skall utvecklas - så behövs företagarna. De små, de stora och de som ligger i mellanskiktet, mitt i. Utan dem finns det helt enkelt inga jobb.

Företagen och dess företrädare betalar en del skatt på sitt överskott, på sitt netto. De betalar t ex statlig skatt, kommunal skatt, kommunala avgifter, arbetsgivaravgifter, egenavgifter, löneskatt, mervärdesskatt/moms, med mera. Det blir till slut en hiskelig mängd.

Från de skattepliktiga intäkterna får de dra en del kostnader. Det är normalt sett överskottet, nettot, de har att betala skatt på. De får inte dra av alla, men väl en avsevärd mängd av de utgifter som finns i företaget.

Som övergripande princip gäller att du får dra av alla utgifter som behövs för att driva din verksamhet. Det kan tyckas vara en subjektiv princip och är det kanske till viss del, men inte helt. Hundfoder är t ex avdragsgillt i en kennelverksamhet, men inte hos en massör, i en bokhandel eller hos en redovisningskonsult. Privata kostnader får aldrig dras av.

Kostnader som hör hemma i verksamheten är sålunda normalt avdragsgilla. Böcker i en bokhandel, kontorsmaterial i de flesta företag och verktyg hos snickaren eller byggföretaget. 

Kostnader för enklare fika till anställda på arbetsplatsen är också avdragsgillt. Kostnader för fika till dig själv i din egna näringsverksamhet (enskild firma) är det dock inte. För den egne näringsidkaren blir denna kostnad istället att betrakta som en privat levnadskostnad. Där är du inte anställd. I ett aktiebolag är du dock anställd.

Det finns en hel del gränsdragningar att göra. Det finns en hel del regler att fånga och en hel del erfarenheter att ta sig igenom. Det är inte helt lätt. Det behöver onekligen göras lättare.

Men, det finns anledning för fler att starta ett företag. Det behövs, helt enkelt. För hur skall vi annars få fler i arbete?

Anette Grinde 
Konsult i ekonomi/skattefrågor


**** **** **** 

Inga kommentarer: