måndag 18 juli 2011

Sala - Silver Sala - Vackra Sala

Det finns samhällen som är lätta att missa. Man följer den utpekade stora vägen och vips är man förbi. Mängder av platser åks bara förbi numera, när den stora vägen lotsar oss med fast hand i en rundande riktning. Vi stannar inte längre till och ser charm och glöd i alla de små samhällen som finns landet runt. När man åker motorcykel är det lättare, eftersom vi då helst åker på de små vägarna vid sidan om de stora. Men även i bilen ter det sig lämpligt att tänka till. Låt färden ge dig tid att besöka nya platser. Stanna till på en annan plats än en parkeringsficka efter den stora vägen, eller på en vägkrog som ligger strax intill den stora vägen. Ta dig tid. Sväng av och upplev något nytt.

Vi stannar gärna till i Sala, när färden går i den riktningen. När man kommer söderifrån in mot Sala, är det lätt att slinka in till staden. Sväng bara in mot centrum när du kommer till rondellen i utkanten av staden. När du kommer från norr är det en aning dåligt skyltat. Sväng av från den stora vägen (70) - strax norr om Sala, där det skyltas mot Silvköparens camping. Följ sedan den gamla vägen (800) som slingrar sig genom landskapet och, så småningom, för dig rakt in i vackra Sala.

Genomfartsleden, genom staden som vill vara bilfri, är fylld av små farthinder, kullerstenar, rondeller och parkeringsplatser. Med blomster däremellan. Leden genom staden sänker farten. Det är gratis att parkera i Sala. Du behöver bara snurra in din p-skiva på rätt plats och sedan är det öppet för en stillsam promenad i den nära, lilla, vackra staden.

Upphovet till Sala är silvergruvan och ryktet om den består. Vi ser "Silver" i varje hörn i staden och gruvan är ett unikt besöksmål. Gruvan och dess rykte för också med sig turism till resten av orten, som gärna tar emot gäster från när och fjärran. Torget mitt i staden bjuder på grönsaker och annan torghandel, de små butikerna runt omkring i staden välkomnar gästerna med öppna armar och det finns små caféer och stora butiker att botanisera i när lusten faller på.

Tag med Sala i din planering när du passerar nästa gång. Sväng in. Parkera. Kliv ur. Styr dina steg ner till det stora torget, där finner du turistbyrån med informationsbroschyrer och kunskap om orten. Slå dig sedan ner på någon av stadens restauranger eller caféer. Ät lunch, middag eller bara en stunds temposänkande fika. Botanisera i informationsbroschyrerna för att finna butiker och aktiviteter. Besök sedan någon särskilt utvald plats. I Sala finns något för den som vill ägna sig åt shopping. Där finns också gårdsbutiker, bad, camping, cykling, boende i lyx och för vandraren, liksom aktiviteter som t ex paddling, vandring, motorsport, musik och ridning.

Sala är en vacker plats. Nästa gång du passerar – sväng in och gör Sala också till din plats. Det är onekligen en väldigt mycket bättre plats, än en parkeringsficka efter den stora leden eller en vägkrog där maten hastas fram för att hinnas med.

Anette Grinde 
F ö r e t a g s h u s e t

Läs mer om Sala & VästmanlandInga kommentarer: