måndag 11 juli 2011

En tragedi av stora mått...

..har skett i det sagolikt vackra Indien. Igen. Ja, de packar tågen för hårt. De är så oerhört många människor som vill åka med. Och när olyckan händer, så händer det så stort.

En ny tågolycka har inträffat. Tåget var på väg till New Delhi. Nyheter24 rapporterar om 63 döda. En stor oro finns för att det bland dessa finns två svenska ungdomar.

Anette Grinde 
F ö r e t a g s h u s e t

DN & SvD - rapporterar om de båda ungdomarna

2 kommentarer:

bengt bönström sa...

En "olycka" skriver man tyvärr slentrianmässigt.
Därmed rycker man bort möjligheten att, t.ex. tragiska förluster av människoliv ska kännas meningsfullt, genom att liknande händelser ska undvikas i framtiden.
(Oftast är det ju tyvärr inte fråga om en olycka i ordets bemärkelse, utan resultatet av en cynisk
sannolikhetskalkyl. Man vet mycket väl på ansvarigt håll att en vital länk, en svag, kommer att lösa ut förr eller senare. - Det är bara fråga om "när".)
Hur någon i Sverige tvärsäkert kan veta att denna tragiska tågurspårning i Indien var en "olycka" är minst sagt märkligt.
Vid liknande händelser där svensk järnväg är inblandad och där det ganska uppenbart framgår att det är en underdimensionerad vital del, ett hjul, en axel eller liknande som utmattats, så tillsätts ändå en haverikommision... Sen, ett par år senare meddelas på ett undanskymt sätt fakta, som klarlägger att det inte alls var en olycka, men då har man sas "missat tåget"...
Ett råd är: hushålla med begreppet "olycka"!

Anette Grinde Lundeberg sa...

Oavsett benämningen har en oerhört tragisk händelse inträffat. 63 människoliv har gått till spillo och mängder av människor är skadade. Jag lider med de anhöriga och de skadade och hoppas innerligt att Indiens olyckor går mot sitt slut. Och ja, att det utreds med skarp lärdom som resultat. /A..