onsdag 23 februari 2011

Att färdas per motorcykel i Indien

Att färdas per motorcykel i Indien är ett fantastiskt sätt att resa på. Man når nära. Man tar sig fram. Det är enkelt, helt enkelt. Det är helt enkelt det bästa sättet att färdas på i detta land. Förutsatt att du uppskattar att färdas per mc och att du inte kräver perfekta vägar, höga hastigheter, korrekta kartor, dammfrihet och krumelurfria riktningsskyltar.

Du behöver hyra en motorcykel. Det finns uthyrare tillgängliga lite här och lite där. Vi hyrde "vår" motorcykel, en Royal Enfield, i Fort Cochin - Kerala - Indien. Vi stod där inför valet att betala en dryg deposition eller att lämna ett av våra pass i pant. Det fick bli det senare. Det ställde till det något vid senare tillfällen, men i stort fungerade det ändå relativt väl att vara utan ett av våra pass.

Glöm inte att ta med dig ditt ordinarie körkort och ett internationellt körkort som är giltigt i indien. Ansökan gör du hos Motormännen. Det kostar inte särskilt mycket och är ordnat på ett kick.

Det förefaller inte vara möjligt att - lagligt - köpa en motorcykel och registrera den på dig själv, som tillfällig turist i landet. Ett avsteg från detta kan skapa dryga kostnader och ett avsevärt besvär om du t ex drabbas av en olycka under din färd. Du kan ta med dig en egen motorcykel från ett annat land, men det är då av stor vikt att du också tar med dig den när du lämnar landet. Om du lämnar den, kan det bli kostsamt av större mått.

Försäkringsskyddet är tveksamt. Oavsett riktning och ägandeskap.

Att färdas per motorcykel i Indien är fantastisk. Det vill jag göra igen och igen.

Anette Grinde

Inga kommentarer: