söndag 27 februari 2011

Indien; Att kunna simma

I Sverige talar vi om simskoleundervisning som något viktigt. Det är viktigt att kunna simma, ur många perspektiv. Man kan t ex leka i och nära vatten med sina vänner, man kan (med kompletterande utrustning) vara på isen, man kan rädda sig om man hamnar i vatten och behöver ta sig in och man behöver inte vara rädd för att ramla i. Detta gäller såväl vuxna som barn. Det ökar möjligheterna att vistas i naturen och det ökar livskvaliténivån. Det är en kunskap som alla bör ha och den bör nå oss i en tidig ålder. Det må vara hemmets och samhällets gemensamma ansvar att tillse att varje ung tjej/kille i vårt land får en godtagbar simundervisning i tidig grundskoleålder.

Under vår resa runt kusten i södra Indien tog vi oss, så ofta vi kunde, till sträderna för bad och strandnjutning. Där fann vi ofta de glada indierna. De badade nära, nära strandkanten. De satt i kanten eller gick ut tills vattnet var i knähöjd och doppade sig där.

Man kan dyka i vågorna, när man står med vattnet i knähöjd. Man kan njuta och skratta, och finna det väldigt skönt och roligt. Männen gick ibland ett stycke längre ut, men sällan längre än att vattnet nådde till midjehöjd. Kvinnor och barn stannade i strandkanten eller i knähöjd. De njöt. De hoppade. De skrattade. De tjöt av glädje. I alla åldrar. Det var en underbart fantastisk syn.

Männen badade i badbyxor eller i sitt höftskynke och kvinnorna i sina saris/klänningar. Vi såg, under vår två månader långa resa i Indien, praktiskt taget ingen indier som simmade. När vi frågade, fick vi information om att de inte kunde. Praktiskt taget ingen, i Indien, kan simma - var det budskap vi fick. Det gjorde mig ledsen, eftersom jag tänker att de kan få så mycket mer om de kunde. Men - återigen - hur var det nu med rätt och fel.

Vems rätt är mer rätt?

För mig är det viktigt att barnen kan simma. Liksom det är att ungdomarna skall ta körkort. Både tjejer och killar. Även om det på något sätt känns viktigare, för mig och i denna tidsålder, att ALLA tjejer verkligen gör det. Åtminstone här, i vårt land.

För indierna finns det annat som är viktigt. Och som kanske stämmer ihop med deras kultur på ett annat sätt. Och just det är rätt, just deras rätt. Att simma i klänning är för övrigt ganska svårt. Att simma i sari är nog helt omöjligt.

Anette Grinde

Inga kommentarer: