måndag 14 februari 2011

Indien; Fort Cochin

Vi besöker Fort Cochin, strax väster om Ernakulam, i Kerala, Indien. Vårt syfte med besöket är att hyra en motorcykel, för att färdas vidare i det fantastiska landskapet i södra Indien.

I Fort Cochin finns historien från portugiserna, holländarna och britterna tydligt kvar. Varje turist bör, i något mått, ta en rundvandring/rundtur i dessa kvarter och se det vackra, det absurda och det kvarvarande byggnaderna och människornas historia i denna bygd. Att åka på rundvandring i dessa kvarter stöter inte på några problem. Varje ricksha-förare gör det med glädje. För mindre än 20 sek (100 rupier) kan du få en heldag, med guidning, i en liten ricksha som kör dig till alla de platser som tillhör turistrundan. Vår guide, Sudhi, tog oss runt till platser som t ex; St Francis Church, Santa Cruz Basilika, Indo Portuguese Museum, Jain Temple, Jewish Synagogue, Dutch Palace, Spices Market och därtill några fantastiska affärer med indiskt gamla underbara möbler och mattor.

Till Fort Cochin kan du ta dig landvägen eller båtvägen. Med buss, taxi, ricksha eller båt kan du ta dig från Ernakulam för inte alltför många kronor. Platsen ligger bara lite mer än ett stenkast bort.

Fort Cochin är ett turistmål för såväl västerlänningar som för indier. På söndagseftermiddagen är strandpromenaden alldeles full av vandrande indiska familjer. De njuter av värmen och havet. De tittar på fiskekommersen, köper glass och nötter av försäljarna och de umgås med sina nära. Några badar nere vid den lilla, lilla strandremsan som finns kvar. Förr fanns här en lång strand. Den stora tsunamivågen tog med sig den när den drog sig åter. Vågen skadade inga människor, men den tog med sig deras högt älskade strand.

Västerlänningarna hittar hit genom information i guideboken. I Lonely Planet finner vi rekommendationer om hotell och andra boenden. Vi ser en god dos västerlänningar och alla har denna eller en liknande bok i sin hand. På det hotell där vi bor finns det bara västerlänningar och alla har hittat dit med en guidebok i sin hand. Några indiska gäster syns inte till på detta hotell. På restaurangerna finns rätter som tydligt visar att här finns västerlänningar. Menyerna är helt enkelt annorlunda än vad de är när du reser på landsbygden. Till glädje för några och med ett stänk av sorg för oss andra.

Fort Cochin är väl värt ett besök.

Anette Grinde ... . . .

Läs mer:
*
Wikipedia
* För guide - kontakta gärna:
Sudhi - Rickshaw Service
tfn i Indien 9946554552 eller 9895413330
* För hyra av motorcykel - kontakta gärna;
Ivan Joseph
tfn i Indien 9847155306

Inga kommentarer: