tisdag 7 juni 2011

Löpning. En aktivitet som tillför...

Titel; Löpträning
Författare; Ingmarie Nilsson
Förlag; Ica Bokförlag
2011
http://www.icabokforlag.se/
ISBN 978-91-534-3590-7

Att springa skapar guldkant i livet för många. Det är en aktivitet som tillför. Den är enkel, billig och den kan praktiseras nästan var som helst. Den är hälsobefrämjande i stora mått. Ingamarie Nilsson har skrivit en bok om löpning, som kan läsas från pärm till pärm, eller användas som uppslagsbok av alla som är nyfikna på hur de skall göra för att börja springa och för att komma vidare i sin löpträning. Den lämpar sig såväl för nybörjaren som för den som hållit på ett tag.

Ingmarie Nilsson är löpare själv. Hon har varit framgångsrik i sin löparkarriär och har många fina medaljer i sitt prisskåp. Stockholm Marathon, Tjejmilen, SM-medaljer, mm är något av det som finns på hennes meritlista. Hon vet sålunda vad hon talar om, när hon med glöd och god bakgrundskunskap skriver om löpningens hur och varför.

Att springa är inte bara att springa, även om det också är just det. Ingmarie Nilsson slår fast att det är livsviktigt att röra på sig och att det är viktigt att göra det utifrån sina egna förutsättningar. Det är viktigt att börja i lugn och harmoni, men vi kan inte vänta in inspirationen. Det enda kloka är att börja omedelbart. Det är också viktigt att låta det växa i rätt takt, så att vi inte skadar oss och tvingas till extra vila för att reparera dessa skador.

Till löpträningen hör, förutom att springa, att äta rätt, att vila, att sova, att lyssna på kroppen, att variera, att träna annat än bara löpning och att njuta. Råd kring detta finner du i denna bok. Detta är en allmännyttig bok. Den kan tillföra för dig som vill träna och skapa mer kring din hälsa. Den kan därtill tillföra för dig som bara vill veta mer. Den är lättsamt skriven och innehåller inte en mängd tekniska begrepp. Den grundar sig i en långsam uppbyggnad, med utökade svårighetsgrader, med en önskan om att kroppen skall hålla för de påfrestningar den utsätts för nu och senare i livet.

Ja. Det är livsviktigt att röra på sig. Det gör att vi orkar mer, såväl nu som senare i livet. Att springa är ett fantastiskt sätt att röra på sig. Att lära sig mer kring det man gärna gör, skapar mer för just det man gör och det man är. Ingmarie Nilssons bok om löpning rekommenderas för läsning. Den tillför kunskap och inspiration.

Denna bok skall Sofie få låna. Och därefter Helen. De står båda i startgroparna för att höja ribban på sin träning. - Men först skall jag läsa den själv, en gång till!

Ut och spring. Korta steg. Och många steg!

Anette Grinde
Ad Libris
Ingmarie Nilsson intervjuad 2009

Artikeln är publicerad i Svenska Marathonsällskapets
tidning Marathonlöparen i september 2011.

isbn 9789153435907

Inga kommentarer: