torsdag 23 juni 2011

Glädje står för dörren.

På anslagstavlan i byn har grannens fina ungar hängt upp en finfin teckning. Där säger de att det firas midsommar kl 1130 på Labacken. Deras drag - att informera med den fina teckningen - är ett bra drag!

S:t Eriks Gille, Roslags-Bro Hembygdsförening arrangerar årets midsommarfest. Det gör de alltid. År efter år lägger bygdens människor ner mängder av tid och kraft på traktens midsommararrangemang. Många ser det som självklart. Några ser det som självklart att andra gör. Och några att de själva gör. Det behövs både arrangörer, fixare och besökare till denna fest. Alla behövs.

Jag finner den ideella kraften vara viktig. Det finns mycket sådant i vårt land, även om vi kan se en nedgång i antalet människor som kan tänka sig att arbeta ideellt i olika typer av föreningar. Engagemanget är utvecklande och tillförande. Det finns vissa som gör riktigt mycket och det finns några som hellre gör annat. För att föreningen skall kunna fortleva krävs också att de finner fler som vill och kan. Fler som finner det viktigt att engagera sig, dela med sig och att inspirera andra.

Föreningslivet i Sverige är något speciellt. Där finns oerhört mycket kraft, kunskap och glädje. De arbetar ofta i det tysta, men skapar så mycket. Hembygdsföreningarna arbetar med en stor del av vår kulturhistoria. Bevarar. Ser efter. Dokumenterar. Svenska Turistföreningen är också en sådan organisation. Som månar om kultur. Och natur. De båda värnar om att vi skall känna vårt land. De är fantastiska och de behövs.

Idag står det som spön i backen. Det är blåsigt och regnigt. Vädret är trist och grått.  I morgon står det sol  & lite moln på kartan. Det glädjer mig oerhört stort. Det skulle göra ont, genom märg och ben, för St Eriks Gille och för många andra midsommarfestarrangörer - om det efter allt deras jobb inför festen, skulle regna bort. Nej, så skall det inte bli.

Snart skiner solen i Söderby. Glädje står för dörren. I morgon är det dags för bygdens stora fest.

Så.
Nu.
Nu skall jag bidra genom att baka några sockersöta och kladdiga kakor, dränkta med choklad, till denna fest!

Du är välkommen till Söderbys midsommarfest. Midsommarafton. Kl 1130 reser de stången. Välkommen dit, med din glädjande kraft.

Anette Grinde


För år 2011 är årsavgiften 50:- till St Eriksgille.
Hembygdsföreningen välkomnar alla som månar om bygd och kultur.
Betalningen görs till Plusgiro 58 22 23-4
eller Bankgiro 320-7875.
Ange ditt namn/kontaktuppgifter på inbetalningsavin.
Kontakta sedan gärna styrelsen
med en fråga om hur du kan bidra.Inga kommentarer: