måndag 20 juni 2011

Svenska Turistföreningen paddlar kajak...

Svenska Turistföreningen paddlar till Ängsö Nationalpark på lördag 18 juni. Detta är en ny aktivitet i Roslagskretsen och vi hoppas att Roslagsinvånare- och Roslagsbesökare  (både medlemmar och icke medlemmar i föreningen) finner detta lockande. Detta är årets första kajaktur, men vi hoppas kunna fresta med fler turer under sommaren.

Vad händer under turen i helgen/hur fungerar det?

Vi startar under tidig förmiddag och paddlar i lugn takt ner mot Ängsö Nationalpark.

Detta är relativt lugna inomskärsvatten, förutsatt naturligtvis att vädret är vänligt.

Deltagarna skall ha paddlat kajak tidigare för att följa med på denna tur. Det är ingen nybörjartur. Deltagarna behöver också ha med sig en egen kajak för turen. Flytväst, extrakläder om de mot förmodan skulle tippa, fika, vätska, kläder efter väder, mm skall de naturligtvis också ha med sig. De skall kort och gott ha med sig relevant utrustning för en finfin dagstur, som kan innehålla rusk och busväder eller strålande finfint, fika och kanske en blomster/fågelbok om intresse finns. STF kan ordna hyreskajaker om någon av deltagarna inte har en egen kajak.

Hur går man tillväga för att följa med?

Man anmäler sig via mail till roslagskretsen@stfturist.se eller slår en signal till mig (0708 905 731). Då får man också reda på lite mer kring när, var och hur kring t ex utrustning, kostnad, vana för turen, alternativa turer, medlemsskap, mm.

Vart ska ni paddla och hur länge?

Vi skall paddla till Ängsö Nationalpark. Vi paddlar i lugn takt ner till Ängsö. Där tar vi sedan rast för fika och någon kanske vill ta en promenad. Vi har inte någon särskild Ängsöguide med oss på denna tur, så vi får betrakta naturum, blomster, fåglar och nationalpark utifrån våra egna perspektiv. Vi startar under tidig förmiddag och räknar med att vara tillbaka på startplatsen framåt eftermiddagen. En kort heldagstur, kanske man kan säga.

Varför är kajakpaddling så häääärligt?

Kajak är en enkel och fantastisk "farkost". Den drivs bara med din egen kraft, eller kanske snarare med din egna teknik. Ju bättre teknik du har, desto mindra kraft, kanske man kan säga. Det krävs helt enkelt inte så mycket styrka, när du väl har lärt dig tekniken. Lite balans och en aning känsla för det naturnära, så kommer du långt. Med lite övning, så har du snart lärt dig det du behöver för att känna att detta är fantastiskt härligt.

Kajaken gör att du kommer nära naturen. Du sitter så nära vattnet. Vi rundar kobbar och skär precis alldeles där de är, och behöver inte ta stora omvägar för att det är grunt eller stenigt. Man kan få en egen ö, om man vill stanna, eftersom man kommer in där segelbåtar eller andra inte kan ta sig in. Man är väldigt mycket "mitt i naturen". Naturen och skärgården luktar, låter och är så mycket - och sittande i den enkla kajaken känns den så oerhört mycket mer. Man blir ett - tillsammans - med naturen. Det är helt enkelt rent fantastiskt att paddla kajak. Att vi därtill har en underbar skärgård så nära som vi har här i Roslagen, är riktig lyx.

Kajak paddlar man gärna tillsammans med andra, men gärna också i tystnad. Lyssnande och njutande av naturen och dess fantastiska kraft.

Håller ni i fler aktiviteter i sommar, vilka?
Ja, men absolut gör vi det! Vi arrangerar ytterligare kajakturer i juli och i augsti. Någon av dessa kommer att vara som denna, d v s att du har paddlat förr. Någon eller några kommer också att vara "prova-på-turer" där nybörjare får prova på under några timmar.

I slutet av sommaren kommer vi också att arrangera en vandring på Roslagsleden och vi hoppas också kunna arrangera ytterligare en motorcykeltur på våra fantastiska roslagsvägar under denna sommar. Vi arrangerade en motorcykeltur, för första gången i STF Roslagskretsens regi & tillsammans med mc-klubben Snöflingan, i slutet av maj. Det gör vi alltså gärna igen. Datum för detta är inte fastlagt, men långt framskridna planer finns för fler motorcykelturer. Håll gärna utkik på Svenska Turistföreningens hemsida. Roslagskretsen tänker vara ute i sommar. Alla intresserade är välkomna att hänga med!


Allt Gott
Ordförande STF RoslagskretsenOrd till Helg från STF inför artikel i Helg
Intervjun införd i Helg 18 juni 2011

Inga kommentarer: