måndag 7 september 2015

OTPOR - Bringing down a dictator

Serbien.
År 2000.

Så ofantligt mycket sorg, så vansinnigt mycket våld.
Våld. Etnisk rensning. Maktmissbruk. Korruption. Ja, så vansinnigt mycket våld och missbruk där fanns. Till slut fick folket nog. Men, demonstrationerna möttes med våld. De gav sig ändå inte. De följde sin kamp för frihet ända i mål. Utan våld.

OTPOR - motstånd - arbetade i det tysta. Till de en dag var tillräckligt stora och organiserade för att göra skillnad. För att uppmärksamma mänskligheten på nödvändigheten att använda ickevåldet - för att få människorna att delta, ansluta sig. Och därmed göra skillnad.

De involverade humor. Ett positivt budskap till människorna var viktigt hela tiden, men också en insikt, ett meddelande, att de måste göra skillnad. De måste bidra. Musik och fest ingick - men med uppmärksamhet om att det måste leda till en skillnad. De måste resa sig mot ledningen, mot Milosevic. Och de måste göra det samlade och utan våld.

OTPOR växer. Idogt ickevåldsarbete gav bilden att de var folket rörelse - och de blev just det. De agerade som om de var det, och blev därför det. Det tog hjälp av kunniga ickevåldspersoner. De utbildade sig, lärde sig om ickevåldsstrategier och dess historia. De formade sig enligt tydliga regler och former.

Demokratitankar, schysta val, rekrytering och aktivister i mängd, idoghet och insisterande på ickevåldet är några delar i konceptet. Det är viktigt att vara strukturerade och veta riktningen. De förutsåg problem, byggde styrka hos massorna, hade många ledare (inte bara en) och ständigt fler människor som anslöt till kampen. Det skrämde inte att någon arresterades, eftersom mängder av människor anslöt för att uppmärksamma detta och se till att arresteringarna tog slut.

Staten utmålade OTPOR som en terroristorganisation och arresterade medlemmar. OTPOR såg till att mängder av aktivister - unga människor - protesterade mot arresteringarna. De syntes, med ickevåld och ord, på gatorna - för att visa resten av landet att de var ickevåldsaktivister och inte terrorister. De visade, de växte och blev en insisterande kraft.

Ett massivt ickevåldsmöte möttes av regimens massiva våld. OTPOR och folket gav sig inte. De insisterade, byggde nya metoder och samlade massorna. Fler och fler anslöt.

OTPOR skapade onekligen skillnad, med humor, tålmodighet, utbildning, enighet om målet och struktur. Och de hade massorna med sig. Fick dem med sig.

Målet var att få bort Milosevic. Utan våld. De vann - för att de samlade sig och för att de älskade livet.

Vilken fantastisk rörelse.

Se filmen!

A..Du hittar filmen här; OTPOR - Bringing down a dictator

Inga kommentarer: