fredag 9 mars 2012

Flyktingpolitik, igen...

Jag blir beklämd när jag läser artiklar och kommentarer om flyktingpolitik, som indikerar att vi inte skall ta emot flyktingar med skyddsvärda behov. Jag blir förskräckligt ledsen när jag läser att våra gränser skall vara stängda för människor på flykt från krig, förtryck och brist på mänskliga rättigheter.

Om jag hade fötts i ett land där förtryck råder och lyckats ta mig ut och iväg för ett tryggare liv någon annanstans, så hade jag verkligen förtvivlat om jag sänts åter till kriget och förtrycket. Jag har haft en omåttlig tur som fötts i ett land med relativt goda förhållanden. Det är inte alla som har haft samma tur i detta lotteri.

De barn, kvinnor och män, som har behov av skydd - behöver vi måna om. Vi behöver ha värdiga skyddsregler för de människor, unga som gamla, som söker sin tillflykt hit. Ja, det är svårt att se den enskilda individerna i lagstiftningsarbetet, men det måste ske när handläggning och domar gör sig gällande. Lagar måste ändras när de visar sig från sin absurda sida. Ensamma människor skall inte sändas åter till en otrygg värld, när det enda humana är att de bör få stanna hos sina nära släktingar.

Det finns de som svarar att vi inte har råd att ta hand om "hela världen". Nej, de må så vara, men det är inte hela världen vi talar om. Det är enskilda människor med en fruktansvärd historia, där rädsla, våld och förtryck präglat deras dagar. Människor som dragit en nitlott i världens största lotteri.

En human omsorgs- och flyktingpolitik, som ser till de brister som finns och de människor som har behov av skydd, måste stå högt på vår dagordning. Varje dag. Oavsett politisk tillhörighet.

Anette Grinde


* Bloggare om; flyktingpolitik - Jan Björklund - Barbro Westerholmkristdemokraterna - centern - folkpartiet. * Intressant.* Bloggkartan Norrtälje.* Nyligen.se. * Bloggregistret. * Blogger.com. * Favoritlistan. * Politometern. * Anne Marie Ekström. * Anita Brodén. * Politometern om flyktingar. * Philip Sandberg (fp) * Socialdemokraternas politik. * Flyktingbarn Skurup. * Kristian Krassman, aktiv i S och aktivt ordande. * Göran Pettersson (m). * Centerpartiets flyktingpolitik. * Hans Backman (fp).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bästa Anette !

"Det finns de som svarar att vi inte har råd att ta hand om 'hela världen'. Nej, de må så vara, men det är inte hela världen vi talar om."

Nej visst, vi talar bara om de relativt friska och rika som klarar en resa runt halva världen.
De som verkligen skulle behöva vår hjälp skiter vi högakningsfullt i.
Det är därför det "inte är hela världen vi talar om."
Vore det inte "mänskligare" att nonstop skicka några Airbus 310 till diverse oroshärdar i världen och låta alla flyttningshugade följa med hit ?

Vänligen
Tjalle

Reflektioner Allteftersom sa...

Det bästa vore om världens folk hade det gott och tryggt där de föddes. Att det vore fredligt i alla länder och att det fanns skolgång för alla barn, oavsett var de bor, - och trygghet för alla.
Det är många som inte "skiter högaktningsfullt" i de som behöver vår hjälp. Det finns många som gör och försöker. /A..