lördag 3 mars 2012

Insamling till barnhemmet i Indien...

I slutet av januari 2012 avslutade vi vår resa i Indien. Vår cykeltur från Mumbai (delstat Maharashtra) till Thiruvananthapuram (Trivandrum - delstat Kerala) var till ända (för rapporter från resan, se bloggarkiv december 2011 - januari 2012, här till vänster).

Vi har njutit av ca 190 mils cykling, i ett underbart land där värme och glädje mött oss dagligen i nästan två månader. Det var förunderligt fint att vara i detta land. En skillnad i förhållande till Sverige är att människorna lever med oerhört mycket mindre resurser i Indien. Inte alla, naturligtvis, men den stora mängden. Vi ser människornas slit och inser att många hamnar utanför det sociala system som tryggheten bygger på - nämligen familjen och den nära släkten. Barnen som saknar detta, riskerar att få ett svårt liv. Barnhemmen kan därför vara en mycket viktig institution.

I slutet av vår resa besökte vi ett indiskt barnhem. Vi hade bestämt att vi inte skulle ta med våra cyklar hem till Sverige, utan lämna dem till någon som behövde dem bättre än oss. Vi fann, efter tips från min dotter Jenny, ett barnhem strax utanför Thiruvananthapuram (huvudstaden i delstaten Kerala) och åkte dit för att se deras arbetssätt och grundprinciper.

Divine Childrens Home hade, vid vårt besök i slutet av januari, 25 barn boende på hemmet. Den minsta var 4 år och den äldsta var 16 år. Barnen gick i skolan, de bidrog i arbetet på hemmet och de lärde sig en hel del om ekologisk odling och naturens väl.

Vi stannade från fredagskvällen till söndag mitt på dagen. Vi betraktade, fotograferade, lyssnade, deltog i aktiviteterna och bestämde oss sedan för att vi gillade vad vi såg. Föreståndaren, Alice, var en kvinna med kraft. Hon hade startat och drev detta barnhem med ett stort engagemang. Hon har en styrelse bakom sig, med kunskap och medverkan. Hon har också funnit ett par företag som bistår med medel till barnhemmet med jämna mellanrum. Bidrag kommer också in genom människor i närområdet som står för mat vid t ex en lunch eller middag. Under de dagar vi var på plats kom en familj med ett barn som fyllde 1 år. Som födelsedagskalas till sitt barn bjöd de barnhemmets alla barn på mat och tårta.

För att driva hemmet med daglig omsorg som inkluderar mat och kläder, bygga klart huset, skapa möjligheter för utflykter för barnen, med mera, behövs löpande en hel del pengar. Barnhemmets väl beror av gåvor.  Vi lämnade våra cyklar till barnhemmet, för försäljning eller för användande av barnen. Vi behövde dem inte mer och vi ville att de skulle komma till nytta av någon istället för att de bara skulle förfaras.

Nu vill vi gärna bidra mer till barnen på barnhemmet, genom pengagåvor som kan göra barnens värld till en bättre värld. Till detta ber vi om din hjälp. Vänligen kontakta mig på tfn 0708 905 731 eller per mail; anette.grinde (snabel-a) foretagshuset.net för mer information, om du vill veta mer om hur du kan bidra.

Annars är det bankgiro 418 - 8850 (Företagshuset), som används för insamlingen. Vänligen ange på avin att inbetalningen avser en gåva till barnhemmet i Indien. Vi tacksamma för såväl det lilla som det stora bidraget. Vi för över insamlade medel helt utan avdrag för administration eller annat.

Hjälp oss hjälpa. 

Anette Grinde
I längtan efter en vänligare värld för de som har det tufft...*** *** ***  *** ***
Läs även andra bloggares åsikter om - resor - Indien - Kerala - Goa - Karnataka - Maharashtra.- Mumbai.

 

Inga kommentarer: