tisdag 17 maj 2011

Svenska Turistföreningen - Årsredovisning 2010

Jag nås av en fin årsredovisning. Det är Svenska Turistföreningen som har färdigställt sin årsredovisning för 2010. Den finns på Svenska Turistföreningens hemsida att hämta som pdf och den kan beställas från kansliet i Sthlm.

Svenska Turistföreningen firade sitt 125-årsjubileum 2010. Det firades på Skansen i samband med föreningens årsstämma i maj 2010. Det är sålunda en förening med en lång och spännande historia. Det har runnit mycket vatten under broarna.

I årsredovisnignen finner jag sju viktiga skäl för medlemsskapet i STF. De är;

1. STF som en miljövärnande, solidarisk, sympatisk organisation.
2. Tidningen Turist
3. STF hjälper till med inspiration och med att upptäcka Sverige.
4. STF erbjuder en infrastruktur med bland annat boende över hela Sverige.
5. STF erbjuder medlemsrabatter och förmåner
6. STF har ett stort kunnande
7. STF tillgodoser behovet av kontrast, och en genuin och äkta svensk semster.

Ett budskap som därutöver står för Svenska Turistföreningen är Känn ditt land.  Med hjälp av Svenska Turistföreningen kan vi verligen lära känna vårt land. Föreningen, genom alla dess kretsar, skapar möjligheter till en mängd olika naturupplevelser. De arrangeras i huvudsak på ideell grund och skapar mervärden för väldigt många personer.

Enligt årsredovisningen har hållits nästan 1900 aktiviteter under 2010. Till detta kommer säkerligen en del aktiviteter som inte funnit sin väg in i statistiken. Det kan t ex vara de aktiviteter och möten som många gånger blir följden av alla de arrangerade aktiviteter som föreningen bistår med.  Det skapar mer, helt enkelt.

Svenska Turistföreningen har verkligen djupa rötter i svensk natur- och kulturturism. Det finns oerhört mycket att upptäcka vid sidan av vägen, och där finns ofta föreningens kretsar i många av sina arrangemang. Detta är ett viktigt skäl att vara med i STF. Möjligheterna att upptäcka mer. Ja, visst kan vara och en göra detta alldeles själva, men ofta är det ett oerhört stort mervärde att göra det tillsammans med andra. Just din närvaro kan skapa oerhört mycket mer för någon annan. Och kanske gäller detta också omvänt. Kanske möter du någon på dessa evenemang som skapar mer också för dig.

STF vill att människorna skall upptäcka sitt, som i vårt, land. STF tror att alla vill upptäcka, att en unik resa kräver lite mer, att människor letar efter upplevelser, att den lokala kunskapen är guld värd och att möten berikar människors liv. STF tror också på hållbar turism. Det är viktigt att värna och vårda, såväl människor som natur.

STF letar efter nya smultronställen. Nyfiket och engagerat. De delar gärna med sig av dessa till sina medlemmar och till övriga besökare.

I statistiksammanställningen för kretsarna för 2010 ser vi en stor bredd i de olika kretsarna. Som mest har en krets haft 88 aktiviteter (Aroskretsen). Däri torde finnas en stor bredd och ett fantastiskt ideellt engagemang. Nästan 285 000 medlemmar har sålunda, under 2010, haft nästan 1900 aktiviteter att välja mellan. Medlemmarna hör normalt till en krets, men välkomnas till alla aktiviteter oavsett vilken krets som arrangerar dem.

Roslagskretsen har, under 2010, haft en fåtal aktiviteter. 2011 arbetar vi aktivt dels för att utöka antalet aktiviteter och därtill för att utöka antalet aktiva medlemmar. Vi strävar också efter att bli fler, i en stor mängd åldrar. Vi längtar efter att lyckas rekrytera fler unga människor till vår förening, såväl ungdomar som familjer med unga barn.

STF är äkta vara. Unikt och fantastiskt. Vår nästa aktivitet är en mc-tur i Roslagen och därnäst kommer en blomstervandring i det vackra Riddersholm. Titta in på kretsens hemsida eller på http://www.upplevroslagen.se/ - så hittar du de aktiviteter som ligger närmast i tid på våra agenda.

Hör väldigt gärna av dig, om du vill veta mer.

Anette Grinde
Ordförande STF Roslagskretsen
tfn 0708 905 731

Reflektioner Allteftersom rekommenderar;

*
NaturNära Äventyr hyr ut stugor i vackra Roslagen

* Tillväxtverkets web-plats - www.ambassadorer.se
för bokning av en företagande kvinna i bygden
som (gratis) talar om Kvinnors företagande.
Tipsa gärna din förening om möjligheten till ett gratis föredrag!

Inga kommentarer: