måndag 15 juni 2009

Sponsring - gåvor till föreningar - med avdrag..?

Så. Vi laddar för tävling i bygden. Det skall springas. På lite lagom skoj och samtidigt med ett stort allvar.

Till detta skall vi samla priser. Vi skall be våra företagare i bygden att de bidrar på olika sätt. Sätt som skapar mervärde för Rånäs 4H, för löparen och för företagaren som ger sin gåva till oss.
Någon bidrar med en reklamtröja, någon med en keps. Några bidrar med presentkort och någon med en bok. Någon finner en lampa vara god. Några par strumpor, några fina handdukar, en väska eller en ryggsäck kan finnas med bland de gåvor som löparna sedan får välja bland. Eller kanske en fikastund på stadens bästa fik. Det kan kort och gott skifta ganska stort när vi sedan summerar vad som inkommit - som vinster till våra löpare som gjort en god insats i loppet.

Är detta avdragsgillt för företagaren?
På detta kan svaras ett ja - eller ett nej. Det beror sig på.

Bara en gåva, utan motprestation, är normalt sett inte avdragsgill. Det krävs en insats - en motprestation - för avdragsrätt. En motprestation skall motsvara det värde gåvan omfattar.

Motprestationen kan t ex vara uppmärksamhet såsom t ex annonsering i papperstidning eller på web. Motprestationen kan oxå vara uppmärksamhet på plats. Mottagarorganisationens speakerinformation om priser och givande företagare kan gälla som tillräcklig motprestation för avdragsrätt för givaren. Mängden motprestation får bedömas från fall till fall - gåvans värde avgör. Och förhållandet däremellan avgör avdragsrätten för företagaren.

Sponsringen till idrottsföreningarna är värdefull. Den skapar skillnad - för föreningen, för idrottaren och för företagaren.

För er som ger gåvor till Rånäs 4h i samband med t ex RoslagsNatta 2009 - lovar vi att göra vårt yttersta för att uppmärksamma och berätta om er insats. För reklamvärdets skull. Och därmed oxå för avdragsrättens skull. Vi välkomnar ert bidrag stort.

Anette Grinde - Rånäs 4H

RoslagsNatta 2 Juli 2009!

Stuga uthyres i vackra Roslagen...
Inga kommentarer: