måndag 11 april 2011

Tillståndet - av Joshua Ferris

Titel; Tillståndet
Författare; Joshua Ferris
Svensk utgåva 2011
ISBN 978-91-27-12173-7
Förlag; Natur & Kultur
Översättning; Ylva Mörk
Författarens hemsida; www.joshuaferris.com
Förlagets hemsida; www.nok.se

Joshua Ferris, född 1974, bor i New York. Han debuterade 2007 med romanen "Så fick vi se slutet", som fick stor uppmärksamhet.

I ”Tillståndet” möter vi bl a Tim, hans maka Jane och deras dotter Becka. Han är advokat och hon är fastighetsmäklare. De är framgångsrika. De bor fantastiskt och har tillräckligt med tillgångar för att inte behöva oroa sig för att ha pengar för dagen. Han älskar sitt arbete, men också sin familj. Väldigt mycket.

Vi möter en familj som utsätts för en avsevärd prövning och som visar en fantastisk kärlek och lojalitet mot varandra, även om de också är människor med egna och starka behov. Sjukdomen tar honom i besittning. Precis som den också gör med henne och deras dotter. Den bestämmer, helt enkelt. Och skapar förutsättningarna för familjen.

Boken är en beskrivning av familjen och hur individerna förändras allteftersom i livet kring hans sjukdom. Var för sig och tillsammans. Hur förhåller man sig till varandra i en familj? Hur mycket kan man egentligen älska varandra? Var går gränsen för att släppa taget? Och hur gör man det? Varför tiger vi när vi vill tala och varför säger vi saker som vi egentligen inte menar?

Boken berör. Den berör djupt och den skapar nya tankar t ex i fråga om kärlek och lojalitet, men också om förluster och om saker vi inte kan göra något åt men ändå måste förhålla oss till.

Det finns trådar i boken som inte knyts samman. De är en del i sidohistorierna, som inte har med sjukdomen att göra, men finns ändå med som en tråd genom boken. De får inte någon slutlig lösning och det känns fel. Som att boken inte är riktigt klar. Jag får en liknande känsla av den andra hälften av boken. Jag får där en känsla av att inte riktigt är klar eller att författaren bara skrivit på i all hast. Joshua Ferris är en duktig författare. Det kan gå vägen att bara skriva på i all hast, när man är en duktig författare, men det kan bli bättre om man följer en kvalitétstanken under hela sin resa.

Ja, boken berör. Den skapar nya tankar. Som en bra bok skall göra. Jag kan mycket väl tänka mig att läsa hans förra bok. Eller den som kommer härnäst.

Anette Grinde

Inga kommentarer: