måndag 25 april 2011

Öland i påsktid...

Öland är välbefolkat i påsktid.

Byxelkrok välkomnar turisterna, liksom många av de övriga byarna på den vackra ön.  Ica-butiken är öppen, grillbaren likaså. Sommarbutikerna är ännu inte i farten, men många övriga butiker ser sin möjlighet att få några kronor in under denna helg.

Vi ser människorna vara ute och vandra i det fantastiska påskvädret. Några går i kortbyxor & t-shirt och några har täckjackan på. Havet kyler, men solen värmer ljuvligt skönt.

Vid norra udden står fiskarna på strandkanten och väntar tålmodigt på att fångsten skall nappa på draget. De är välklädda i den kylslagna temperaturen nära havskanten. Någon säger att de fiskar lax.

I skogen nära strandkanten sitter husbilsägarna i lä och njuter av sin frukost eller lunch. På fritidshustomterna har krattorna, eldningsdonen och krocketspelen återfunnits. På sina håll lyser påskpyntet gult i buskaget.

Den nordvästra strandkanten är ljuvligt vacker med sin karga natur. Där finner vi en stenig strand. Stora och små runda stenar och flata trappstegshällar. De är fantastiska att sola och bada på. Just nu är det av naturliga skäl inte så många som badar, men de njuter stort av solens sköna strålar.

Strax senare tar vi en skön, lite lagom lång, promenad. Vår promenadstråk för dagen passerar vackra platser som t ex Ranstad, Källatorp, Gudesjö, Alvedsjö och den ljuvliga vackra kusten nära Alvedsjöbodar. Den fantastiska temperaturen och de underbara omgivningarna gör promenaden oerhört behaglig. Vi möter några vandrare, några cyklister och någon enstaka löpare. Vi ser kor, hästar, får och höns. Och vi njuter av den fantastiskt underbara naturen.

Öland i denna påsktid var oerhört vackert. Grönskan spirar. Det syns hur det växer. Den västra kusten i norr är nästan trollskt vacker. Förundrande. Dess karga miljö, där stret och vindpin råder genom årets skiftningar, är rent fantastisk att vandra eller springa över. På Öland skall man vara. Igen och igen. I dess lugna och utsatta miljö.

Anette Grinde 

Inga kommentarer: