tisdag 5 april 2011

Frihetsteaterns ledare skjuten....

Jag ser en liten notis längst ner på sidan 17 i DN idag (2011-04-05). ”Skådespelare mördad på Västbanken”. Den israeliske skådespelaren och teaterregissören Juliano Mer Khamis blev i måndags ihjälskjuten på Västbanken. Bara så där. Sannolikt för att han har utmanat, uppmärksammat, agiterat och gjort.

Han besköts i sin bil i ett flyktingläger i Jenin. En liten notis i DN ger inte svar på frågan om varför.

Vi behöver mer uppmärksamhet kring livet för människorna på Västbanken och Gaza. Vi behöver mer information om hur Israeler och Palestinier förhåller sig till varandra. Vi behöver rakhet och uppriktighet. Vi behöver se hur människorna har de. Hur de lever sina liv.

Jag vill se berättelser om hur människorna lever sina liv. Jag vill höra berättelserna om barnens glädje för att de kan leka och gå till skolan. Jag vill se föräldrarnas glädje över sina barns framgångar i skolan och med sina yrkesval. Och över skörden på deras marker som ger dem sin försörjning. Var är dessa berättelser?

Hur kan det komma sig att vi så ofta behöver se små notiser över ihjälskjutna människor? Och läsa alla vettlösa artiklar om övergrepp och maktfullkomlighet. Och om tron att det bara är våld och än mer våld som är lösningen.

Det räcker med våldsamheter i världen nu. Det räcker verkligen. Det är tid för ändrad riktning. Det är tid för att alla barn och vuxna skall få leva i fred och frihet i resten av sina liv. Oavsett var de är födda och bor.

Det är tid för ord och handling som inte innehåller våld och vrede.

Anette Grinde

2 kommentarer:

Siw sa...

Helt rätt Anette - det räcker nu. mer än väl.
Nu är tiden kommen för "ord och handling som inte innehåller våld och vrede". Det känns som ett citat som kommer att bli historiskt.
Många små kan välta en stor. Nu är det dags, för att göra världen till ett bättre ställe - för oss och för våra barn, egna och andras.

haNavi heHadash sa...

Tyvärr har du rätt - där är mycket samarbete mellan arabiska och judiska byar i Judéen/Samarien men det kommer aldrig i svenska massmedia. Denna israeliska arab som hade satt upp en teater i flyktingläger i Jenin och rått blev nerskjuten av terrorister - det säger en hel del. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=215116

Se alla våra "följeslagare" som enbart ägnar sig åt att hacka på judar och inte skulle drömma att berätta hur muslimer förföljer de kristna där. Se skulle inte drömma att följa judiska barn i Sderot. Det är lika ensidigt hela tiden.

Numera får man gå till bloggarna för att få veta lite mer.