tisdag 19 januari 2010

"Imamens dotter - min flykt till frihet" - av Hannah Shah

Tack, gode Gud, för människor som tar till pennan och talet, som ordar med kraft om en allvarsam problematik. Som ordar om våld och brist på kärlek.

Jag har just läst "Imamens dotter - min flykt till frihet" av Hannah Shah. Den beskriver hennes liv, hennes familj och en del av den kultur hon är en del av. Den muslimska pakistanska kulturen. Hon skriver om den del som förstör människors liv. Såväl mäns, kvinnors och barns liv. Den del som innehåller våld, tvångsäktenskap och förtryck. Och om hur en ensam man kan skada och förtrycka, utan att någon ställer sig upp och säger ifrån. Men - hon skriver också om sin längtan, sitt hopp, sin förmåga och sina möjligheter. Och om sin kärlek till sin familj. Trots att den inte är riktigt besvarad.

Boken är skriven med ett enkelt och rakt språk. Avskalat. Som en historia som måste berättas. Utan omsvep.

När jag läser tänker jag på hur viktigt det är med kärlek, att bli sedd och uppmuntrad. Särskilt av sin familj men också av sina medmänniskor. Oavsett bakgrund och oavsett religion. Jag tänker på alla de barn, kvinnor och män som blir misshandlade i någon form. Utnyttjade och misshandlade. Där maktmissbruk råder. Och där ingen slår larm och hjälper den utsatte eller människorna i hans/hennes närhet. På rätt sätt. Eller ens alls.

Det finns oerhört många förklaringar till att livet blir som det blir för oss alla, men det ter sig så helt obegripligt hur kulturen och människorna kan skapa sådana tragedier. Skapa. Och hålla den destruktiva kulturen igång utan att kärleken och medkänslan lyckas ta sig in. Ta sig in och bryta sönder destruktiviteten. Rädslan och våldet är en fruktansvärd kraft. Som riskerar att vinna om människor inte står tillsammans med just kärlek och medkänsla.

Det är en fantastisk lycka när kärleken segrar. Kärleken till livet, till friheten, till människorna och till hoppet. Det kan verkligen skapa skillnad.

Jag rekommenderar dig att läsa denna bok. Reflektera och skapa handling. Låt boken sedan vandra vidare till någon du känner. Låt den skapa skillnad. Inte bara hos dig, utan också hos dina vänner. Låt den påverka din handling i din vardag. Låt den lära dig att sprida annat än vrede och våld i din dag. Och låt den lära dig att lära andra att sprida annat än vrede och våld i sin dag. Låt den vara ett steg för en bättre värld.

Låt den framförallt lära oss att inte blunda när människor far illa.

Titel; Imamens dotter - min flykt till frihet!
Författare; Hannah Shah 2009
Översättning Maria Store 2010
ISBN 978 91 7387 047 4
Libris Förlag


Anette Grinde


Artikeln är publicerad i tidningen
Elsa - Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd, nr 2/2010.

Inga kommentarer: