tisdag 1 mars 2011

Indien; Pass, visum, körkort och så...

Som svensk medborgare behöver du ett giltigit visum för att komma in i Indien och för att vistas där. Det finns flera olika kategorier av visum, och naturligtvis skall du söka det som är relevant för ditt besök i landet. På ambassadens hemsida finner du blanketter och information kring visumansökan. Behandlingen av ansökan kan ta upp till en vecka, så avsätt tillräckligt med tid för detta innan din resa. Blanketten är lite "pysslig", men behöver fyllas i med noggrannhet.

Vid resa, med hotellboende, i Indien kommer du att få visa ditt pass dagligen. Hotellen är skyldiga att skriva in dig via ett långt formulär, där många uppgifter härrör från ditt pass. Några tar detta på riktigt allvar och kommer inte att släppa in dig för boende utan ditt pass i original. En kopia duger inte.

Indiska Ambassaden finns i Stockholm. De nås på mail information (at) indianembassy.se De har också en matnyttig hemsida http://www.indianembassy.se/

Om du skall köra bil eller motorcykel i Indien, så behöver du dels ditt riktiga körkort hemifrån och dels ett internationellt körkort. Du gör din ansökan via Motormännen i Stockholm. Du finner blanketten också på Sveriges Motorcyklisters (SMC.s) hemsida. Ansökan & behandlingen av densamma är lätt och rask. Ditt nästa bekymmer är att köra i Indien. Och det är ett äventyr för sig, som kräver mycket stor närvaro och försiktighet. Kanske skall du begrunda frågan både en och två gånger innan du bestämmer dig för att verkligen köra själv.

Indiens statliga turistsajt finner du på; http://www.incredibleindia.org/

Anette Grinde

Inga kommentarer: