onsdag 16 mars 2011

Indien; Mat

Ja, maten är ett annorlunda kapitel i detta fantastiska land.

Man äter med händer, utan pinnar, bestick eller andra hjälpmedel. Eller rättare sagt, man äter med höger hand. Bara höger hand. Den vänstra anses oren, då den används vid toalettbestyr.

Toalettbestyren görs med vänster hand och med vatten, helt utan papper. Den anses därmed oren, även om den är väl tvättad. Den används därmed inte, normalt sett, vid ätandet.

Att äta med bara höger hand är, inledningsvis, något svårt. Men, som med det mesta, kan man lära sig om man övar en aning. Vi åt mycket vokade/kokta grönsaker, sås och ris - tillsammans med ett tunnt bröd. Bröden var lite olika, beroende på var vi var i regionen, men de var alltid ganska tunna. Vårt favoritbröd var ett tunnt paratha.

Vår frukostfavorit var nog ett tunnt stort bröd, som en stor pannkaka, fylld med en potatis/grönsaksröra och äten tillsammans med några starka såser (masala dosa). Det var (oftast) ljuvligt gott. Precis som här hemma smakar måltider olika när de intas på olika platser och har tillagats av olika "kockar". Ibland smakar det bra, och ibland mindre bra. Men, i det stora hela har vi uppskattat maten.

Vårt huvudsakliga intryck av maten i Indien är att det är gott, enkelt och starkt. Dock - eftersom vi åt alla våra måltider på restaurang blev det till slut lite enahanda.

Maten serverades på en plåttallrik eller på ett bananblad. I Kerala & Karnataka var plåttallriken vanlig, medan bananbladet var vanligast i Tamil Nadu. Maten serverades ur "hinkar" och "slevades" upp på tallrik eller blad.

Det är alltid viktigt att komma ihåg att renlighet och förhållningssätt är relativa begrepp. Vår kultur och andras kultur skiljer sig åt, utan att vi äger rätten att säga att vår är bättre. Vår kultur är den vi är van vid och därmed den vi jämför med, som något allmängiltigt rätt. Man får ibland nypa sig i armen och se att "deras" rätt också är lika rätt.

Anette Grinde


Föredrag inom kort!
Välkommen!

Inga kommentarer: