tisdag 8 mars 2011

8 mars. Kvinnor, kramar och semlor...

8 mars är den 67:e dagen på året (68:e under skottår). Det återstår 298 dagar av året. Siv har namnsdag idag. Henne gratulerar vi stort.

8 mars står för kvinnodag. Det är dagen när vi särskilt uppmärksammar kvinnan, jämställdhetsfrågor och kvinnors situation världen över. Vi uppmärksammar situationer. Vi uppmärksammar svagheter och orättvisor i samhället. Vi uppmärksammar särskilt de som gjort storverk, men också alla de som stretar vidare.

Vi uppmärksammar idag den hälft av världsbefolkningen, som inte får hälften av alla rättigheter. Det är inte en dag där vi gratulerar någon för att det är den internationella kvinnodagen - det är en dag för uppmärksamhet, föreläsningar, aktiviteter, mm. Låt oss i dag fira att kvinnan finns, med alla sina fantastiska förutsättningar och egenskaper som hon bär. Vad vore världen och dess alla folk utan henne?

8 mars står, i år, också för kramdagen. Kramdagen står för omsorg om varandra. Kvinnor och män, var för sig och tillsammans. Låt oss sända en tanke och en faktisk handling till alla de kvinnor och barn som får ta sin tillflykt till kvinnojourer, där ett enormt arbete görs för kvinnans & familjens väl. Låt oss också sända en tanke till de män, som inte får tillräcklig hjälp från omgivning och samhäll för att ta sig ur sitt missbruk. En kram - till varje kvinna, barn och man - som inte får sin dag att gå ihop med lycka och omsorg som ständig följeslagare.

8 mars står för fettisdagen. Det står för ett land i frosseri i semlor. Låt detta stå för ett möte med en vän. Ett fikabesök kan göra skillnad. Bjud en kvinna i din närhet på en semla idag!

Anette Grinde

Inga kommentarer: