tisdag 1 mars 2011

Indien; Ingefära

Ingefära är markstammen (rhizomeren) av Zingiber officinale. Det är en fantastisk rot.

Ingefära används idag i mängder av recept och det är en starkt dominant krydda. Den bör användas med försiktighet - men det bör definitivt användas. Särskilt populär är den i asiatisk matlagning som t.ex. till Suchi. I Indien användes den mycket ofta i olika maträtter.

Ingefära innehåller mycket antioxidanter. Den typ av antioxidanter som ingefära innehåller är framför allt fenolföreningar. Ingefära är inflammationshämmande och används som kosttillskott. Ingefära används också för att förebygga och behandla illamående och åksjuka. En viktig fördel med ingefära framför läkemedel mot åksjuka är att ingefära inte orsakar trötthet. Effekten av ingefära upplevs av en del som jämförbar med åksjukepiller medan andra inte får en lika god effekt. Kanske beror det på vilken form den intas i.

Som vanligt krävs försiktighet och dubbelkoll om eller hur den fantastiska kryddan påverkar läkemedel eller sjukdomar. Måtta lagom - gäller även för nyttiga kryddor som denna.

I Indien finner vi roten ligga på tork. Den säljs på många ställen i torkat skick. Kryddan används mycket ofta i den indiska matlagningen och är smakrikt fantstiskt god.

Anette Grinde

Ord & bild!
Sockenstugan, Roslagsbro, den 28 mars.
Då berättar jag mer om vår
senaste resa i Indien.
Välkomna

Inga kommentarer: