torsdag 28 april 2016

Concord - New Hampshire

Våren är här. Det knoppas och växer ....Vi talar om bin och björnar här. Eli & Barbara berättar historier om Barbaras syster Nancys bin. Hon bor typ 20 miles (20*1,6 km) norrut, i skogen med sin make. De har en bikupa där. De har haft björnbesök de senaste dagarna och denne buse har vid två tillfällen vräkt ner kupan för att plocka ur väl - rätt smak - valda delar inifrån den. Den tog tydligen inte honung, men bin. Eller kommande bin, larver, som nu är historia.

De har kupan på gården, nära huset, innanför ett elektriskt stängsel, men hade inte sett efter stängslet på länge så björnen gick bara rakt igenom och tog det den önskade. Den kom tillbaka en annan dag, strax senare och gjorde om detta.

Samtalet går kring om drottningen funnits kvar, eftersom de inte hittat den, eller om de måste skaffa en ny lite raskt. Det talas också om hur de skall fixa stängslet så att det inte händer igen.

Idag har vi dock fått en rapport om att elstängslet är ordnat och drottningen är kvar. Det ser ut att sluta acceptabelt väl för kupan. Det glädjer oss.

Solen skiner, temperaturen är acceptabelt vänlig (dubbla tröjor, täckjacka, mössa & vantar på) och vi har tagit en stunds promenad tillsammans med Barbara och hundarna nere vid floden. Vackert, men samtidigt förundrade med tanke på tillgängligheten till naturen. Du kan inte gå i naturen, på marker som ägs av någon annan, nej, här finns verkligen ingen allemansrätt.


Privat mark är viktig, liksom respekt för den. Det är inte läge att gå i någon annans skog här, helt enkelt. Du kan inte ens fricampa i anslutning till offentligt tillgängliga stigar, reservat, mm. Du kan bara campa eller gå i områden där det är angivet att du kan göra detta, typ iordningställda campingområden och stigar i offentliga (typ statligt/kommunalt ägda) områden/skogar. Det område vi besökte idag vid floden tillät vandring mellan kl 0800 - 2000. Därefter angav skyltarna att det var förbjudet område. Dessutom var det campingförbud, rökförbud, cykelförbud, mm.

Tillgängligheten till vapen för alla och envar är också viktig att inse, känna och vara medveten om även om vi inte har mött dem (och hoppas slippa). Bara vetskapen att de finns känns obekväm. Så nej, något "förbjudet område" tänker vi inte, avsiktligt, besöka.

I morgon, fredag, åker vi till Burlington (Vermont). Nord-väst, alltså.

A..

Inga kommentarer: