onsdag 26 augusti 2015

Vi lovade att berätta - aktivisternas vittnesmål ...

Vi lovade att berätta
Aktivisternas vittnesmål från Palestina
Verbal förlag
2012
www.verbalforlag.se
Isbn 978 91 977495 4 1
Redaktörer Majja Solanas Carlsson & Elin Schwartz

Boken handlar om ISM - International Solidarity Movement - och berättelser från medlemmar som rest till Palestina för att bidra med internationell närvaro i området. Det gör man för att hindra skott, förstörelse och död - eftersom man inte skjuter mot de internationella besökarna. Boken innehåller berättelser från åren 2001-2011; om övergrepp, om människors liv, om krig och om idogheten och oviljan att ge upp - men också om glädjestunder och nya insikter.

Människor berättar om sina upplevelser när de tillfälligt har besökt området, när de sett fasan i vitögat under en kortare tid. Sedan har de åkt hem. Några har skadats för livet, några har dött, men det stora flertalet har åkt hem till sitt land. Några har där fått med sig nya tankar och nya värderingar och några har också fått med sig allvarliga trauman. De som bor i området kan inte åka hem. De kan inte röra sig fritt, följa sina drömmar till utbildning eller arbete eller skörda oliver på sina egna marker. Det står hela tiden regler, murar och soldater i vägen.

På plats i Palestina sa International Solidarity Movements medlemmar; Vi lovar att berätta. I efterordet säger redaktörerna Majja Solanas Carlsson & Elin Schwartz; Vi lovade att berätta och det har vi nu gjort. Det låter som om de nu har gjort sitt. Så är det naturligtvis inte - de har inte gjort sitt, striden är inte slut. Striden för rättvisa kan - får - aldrig ta slut så länge rättvisan inte är återställd. Det finns många fler historier att berätta, det finns många fler soldater att tala med och det finns många fler absurda övergrepp att dokumentera - och sprida till världens beslutsfattare och politiker, med bön om hjälp att få ett stopp på allt detta.

Vi lovade att berätta är en viktig bok som ger flera bilder av hur det är i Palestina. Det finns många fler bilder. Det finns flera berättelser att berätta, från var och en av alla de människor som bor i området. Berättelser om hur deras liv tar sig ut, hur rädslan och hur begränsningar påverkar deras liv.

A..Länkar;

Inga kommentarer: