söndag 16 augusti 2015

#Springförfrihet

#Springförfrihet

Västsaharafrågan är en konflikt som syns otroligt sällan i media. Bara om du känner till den kan du ibland förnimma att frågan ibland, alldeles kort, flyger förbi. Annars känns det tomt.

Västsahara är, sedan 40 år, ockuperat av Marocko. Det är svårt att hitta information och det är svårt att förstå att frågan har så låg prioritering i media och hos beslutsfattare och politiker i Sverige. Den behöver onekligen höjas, för barnen, männen och kvinnornas skull. Och för familjernas skull. Förutom förstås att ockupationer är ovärdigt alla länder i världen. Människornas frihet är en självklarhet - kan man tycka, men ack så svårt det verkar vara i praktiken där makt och pengar ofta är styrande.

Emmaus Stockholm är aktiva i frågan om ett fritt Västsahara. De ordar med glädje om hur idrott och politik kan samverka och de kör därför - nu - igång kampanjen #Springförfrihet i syfte att skapa uppmärksamhet för Västsaharaockupationen och västsahariernas längtan efter frihet.

Ett sätt att visa solidaritet med Västsahara är att delta i solidaritetsloppet Sahara Marathon. Det har flera sträckor, där du t ex kan springa 10 m, en halvmara eller ett fullt maraton. Mitt intresse läggs omedelbart på ett fullt maraton. Ja, det vill jag gärna springa!

Genom att delta i solidaritetsloppet får du också besöka ett av de västsahariska flyktinglägren. Du få då se hur människorna lever och hur djupt engagemanget är hos många. Man blir väldigt berörd av att se förhållandena, säger riksdagsledamoten Johan Büser som varit där..

Sahara Marahton och det efterföljande besöket i flyktinglägren gav mycket kunskap, säger både riksdagsledamoten Johan Büser och poeten Jenny Wrangborg när de deltar i ett panelsamtal hos Emmaus Stockholm idag (16 augusti 2015). De berättar med lust och glöd om arrangemanget, hur fantastiskt jobbigt men tillförande det var att delta i löpningen och hur lärorikt det var att besöka lägren, att bo hos familjerna och se hur de lever där. Personligt, solidariskt och med tydlighet i tonen - ger de uttryck för vikten av erkännande av Västsahara. De glöder för frågan, men ser också att frågan är komplicerad.

Büser talar om att de i riksdags- och politikerkretsarna har ett nätverk där de höjer kompetensen i frågan. Han förordar att intresserade kontaktar de personer inom de politiska partierna som redan är aktiva i frågan. Frågan drivs bäst tillsammans, inte enskilt, säger han.

Emmaus Stockholms kampanj #Springförfrihet är ett sätt att uppmärksamma frågan. Den pågår just nu. Och håller på fram till mitten av september.

Att springa för frihet låter som en riktigt bra ickevåldsaktivitet. Och en mycket fin solidaritetshandling.

Så.
Häng på.
Häng i.
Fota.
Tagga.
Ja, varför inte låta #Springförfrihet hänga med dig under dessa dagar?

A.. 

Inga kommentarer: