tisdag 4 augusti 2015

Falska mediciner är ett otyg....

DN 3 augusti 2015. Okänt hot - rubrik som i kvälls/skvallerpress ...
DN 3 augusti 2015. Tidningens svarta rubrik; "Falska läkemedel okänt hot mot svenskars hälsa". Usch, tänker jag, skall också DN ha dessa ständiga okända hot och katastrofer i sina rubriker. Det är verkligen mycket som är okänt, som i inte allmänt känt men ändå fullt begripligt. Är det nödvändigt att skriva "okänt" i rubrikerna titt som tätt? Vet vi verkligen så lite? Är det verkligen okänt att det är skadligt att äta ej kontrollerad medicin och att det på nätet florerar en hel del smörja?

I debattartikeln om pirathandel av falska mediciner, i samma nummer av tidningen, ordar Susanne Lundin, professor i etnologi vid Lunds universitet. Som sista mening i artikeln säger hon; Framför allt är det viktigt att lyfta fram fenomenet förfalskade läkemedel i ljuset.(Läs artikeln!)

Mediciner, de kontrollerade och noga begrundade genom forskningens alla led, skapar mervärden för många. Mediciner som säljs av pirater skadar, eller riskerar att skada eftersom de härjar på en okontrollerad marknad. Det låter rätt enkelt och självklart att man skall avstå från dessa.

Ja, lyft fram det som är känt av forskare och en del av allmänheten, men skrik inte att det (& massor av annat) är okänt. Lyft fram fenomenen som vi alla tillsammans mer behöver uppmärksamma, eftersom de skadar oss, andra eller miljön. Ibland är vi okunniga, ibland är vi dåligt uppmärksamma, men okänt är det ju inte. Det är ju ändå rätt många som känner till både fenomen, pirater och hälsoskadliga avarter.

Tack, Susanne Lundin, för att du talar i frågan. Fortsätt så. Tystna inte, är du snäll.

A..
Inga kommentarer: