tisdag 25 augusti 2015

#Springförfrihet

#Springförfrihet är en fantastisk grej som just nu snurrar i de sociala medierna. Den är fantastisk, enkel och ger oss möjlighet att delta utan stora åthävor. Den leder oss till ny kunskap, den uppmärksammar oss på viktiga frågor och den gör mig oerhört sorgsen men också nyfiken på hur det är att leva hela sitt liv i ett flyktingläger. Och hur det kommer sig att det fortgår.

#Springförfrihet uppmärksammar mig på Västsahara - där en ockupation har pågått i 40 år utan att vi hör nästan någonting om eller ifrån denna. Vi, Sverige, erkänner Palestina. Vi ser människorna, även om vi inte på långa vägar ser allt. Vi ser deras utsatthet, men varför ser vi inte Västsahara och västsaharierna? Hur kan det komma sig att de förtjänar all denna tystnad?

Sahara marathon vore rent fantastiskt att springa. Det sägs vara ett av de svårare maraton som finns i världen. Det är ett solidaritetslopp och man bor i ett flyktingläger, hos en familj. Det finns inte så många hotell, därute i öknen. Säkert inga alls. Däremot finns det många människor som lever sina liv där. Det sägs vara ett stort lopp, med många internationella gäster och det sägs vara en fantastisk utmaning. Det bästa är att det finns flera olika distanser, både korta och långa, man behöver alltså inte springa den fulla distansen för att få möjlighet att delta i upplevelsen. För mig känns det som att det skulle vara otroligt tillförande att delta i detta arrangemang; att springa ett lopp som ter sig fantastiskt utmanande och att få lära mig mer om de västsahariska förutsättningarna.

Eftersom jag troligen är upptagen när Sahara Marathon går i februari 2016 får jag sikta på 2017. Jag håller därför tummarna för att just du vinner startplatsen i #Springförfrihet i år. För visst är du med i detta?

Titta in på Emmaus Stockholms hemsida för tävlingsregler och sånt. Gör slag i saken. En löparrunda gör susen för hälsan. En bild och en tagg som skapar glädje kostar sen inte mer än någon minut - en minut som kan göra skillnad både för dig och för många andra.

Do it! Don´t miss it. Join!

A..


Länkar; 

Inga kommentarer: